Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanje u Vukovaru "Europa kao mirovni projekt"

02.07.2019.

20:31

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Tribina Europskog doma Vukovar i Zaklade Friedrich Ebert održana je u Gradskom muzeju Vukovar, a predavanje su održali profesor doktor Dejan Lovrić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i doktorica Senada Šelo - Šabić sa Instituta za razvoj i međunarodne odnose Zagrebu.

U uvodnoj riječi predsjednica Europskog doma Vukovar Lana Mayer istaknula je kako je vrlo važno govoriti o takvim temama u trnutku kada se konstituira novi saziv Europskog parlamenta i kada se bliži vrijeme u kojemu će Hrvatska predsjedati Europskom unijom.

Profesor Dejan Lovrić dodao je kako je vrlo važno u Vukovaru govoriti o "Europi kao mirovnom" odnosno antiratnom projektu jer se vrlo često zaboravlja da ona ima i tu dimenziju: "Eventualni raspad Europske unije značio bi istovremenu pobjedu nacionalizma i suverenizma, a vrlo bi vjerojatno uznemirio odnose u Europi do te mjere da bi konflikti postali ponovno mogući", rekao je profesor Lovrić i napomenuo kako Unija oklijeva oko proširenja na zemlje "Zapadnog Balkana" i time odstupa od svog osnovnog cilja i smisla: "Danas mi se čini da je Europa u krizi ambicija i svojih vlastitih ciljeva i namjera. To je opasna pogreška koja može iznevjeriti ideju Europske unije, a čak i mir na europskom kontinentu", rekao je i dodao kako bi se u budućnosti Europa morala osloboditi Amerike ukoliko želi opstati: "Bez toga Europa će uvijek ostati nekakav privjesak u sklopu euroatlanskih integracija. Mnogi to shvaćaju, ali je veliko pitanje može li se to ostvariti u onome smislu kako se Europa oslobodila Rusije. U ovome trenutku, uz ovo što se događa u Americi s Trumpum, velika je šansa za Europu da se konstituira kao samostalna politička jedinica. Kada bi joj to uspjelo, Europa bi postala jedan veliki globalni igrač", rekao je prof. dr. Lovrić.

Doktorica Senada Šelo-Šabić sa Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu također je istaknula kako je Europa trenutačno u krizi: "Bez obzira na to Europa je održiva ideja, no sada mora proći kroz jednu fazu unutarnjeg propitivanja. Ako samo malo razmislimo i razumijemo kontekst u kojemu je Europa preko 70 godina u miru, što je do sada nezabilježeno u našoj povijesti, i da to sve pustimo samo zato što se nismo u stanju suočiti s krizom, mislim da bi bio potpuni promašaj", zaključila je dr. Šelo-Šabić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.