Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanjem i akcijom obilježen Svjetski dan voda

22.03.2022.

14:37

Autor: HRT Radio Osijek

Kopački rit - obilježavanje Svjetskog dana voda

Kopački rit - obilježavanje Svjetskog dana voda

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Svjetski je Dan voda, koji se diljem globusa obilježava još od 1983. godine, kada je na konferenciji UN-a donesena odluka o obilježavanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja vodnih resursa i uvažavanja činjenice da oko 2 milijarde ljudi trenutačno živi bez pristupa pitkoj vodi. 

Obilježavanje Svjetskog dana voda 2022. godine usmjereno je na isticanje važnosti podzemnih voda uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim". 

Unatoč činjenici da ih ne vidimo, učinak podzemnih voda vidljiv je svugdje. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta podzemne su vode i osnova su opskrbe vodom za piće, ali i za sustave odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. Ukazivanje na važnost i očuvanje vodnih resursa pogotovo je  bitno u Hrvatskoj koja je po zalihama pitke vode po glavi stanovnika vodeća u Europi. Podatak je ovo koji je istaknut i na obilježavanju Svjetskog dana voda u Parku prirode Kopački rit, gdje se podzemne vode prate duže od deset godina. 

„Dosad smo pratili samo njihovu razinu, no u sklopu projekta Naturavita, osim razine, pratimo i protoke, ali i kemijsko stanje podzemnih voda kako bismo dobili kompletniju sliku što se točno događa s našim podzemnim vodama. Ono što znamo je da naše područje ima tlo koje je dosta gusto te se sastoji od sitnih čestica. To uzrokuje iznimno spor protok podzemnih voda što znači da je i pročišćavanje dosta dobro”, istaknuo je viši stručni savjetnik Vlatko Rožac koji je održao i predavanje o upravljanju i hidrologiji u PP Kopački rit.

PP Kopački rit

PP Kopački rit

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U sklopu obilježavanja održana je i akcija uređenja stare poučne staze na jezeru Mali Sakadaš, a koja će, prema riječima novog ravnatelja Parka prirode Kopački Rit Ive Bašića, biti alternativno rješenje dok se ne obnovi šetnica. „Pisalo se dosta o ovoj šetnici koja je nažalost završila tako kako je završila. Sljedećih ćemo dana imati stručni izvid, te bismo kroz desetak dana trebali imati i informacije na čemu smo sa šetnicom”, kaže Bašić te dodaje kako bi onda trebao biti poznat i smjer daljnjeg djelovanja. „Definitivno idemo u rekonstrukciju, a do tada će alternativni pravac biti stara poučna staza koju uređujemo te koja bi kroz pet-šest dana trebala zasjati u punom sjaju”, poručio je Bašić te otkrio i kako bi se za najviše dva mjeseca trebala otvoriti vrata novog Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš.


Uređenje stare poučne staze na jezeru Mali Sakadaš

Uređenje stare poučne staze na jezeru Mali Sakadaš

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.