Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica Brođanima donijela vijesti iz Rusije

24.10.2017.

17:17

Autor: HRT vijesti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Slavonski Brod, gdje je razgovarala o problemu onečišćenja zraka, a čiji je glavni izvor ruska rafinerija u Bosanskom Brodu. Da se traži rješenje za taj problem, potvrđuje i prošlotjedni predsjedničin posjet Rusiji.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu je održala sastanak s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, predstavnicima ekoloških udruga te građanskom inicijativom "Za čisti zrak". Brođani su se nadali da im je predsjednica donijela dobre vijesti, s obzirom na to da je upravo ruska tvrtka vlasnica bosansko-brodske rafinerije koja već devet godina onečišćuje zrak u njihovu gradu i tako ugrožava zdravlje oko 100.000 stanovnika na tom području. Priključivanjem te rafinerije na hrvatski plinski sustav znatno bi se smanjila koncentracija lošeg zraka i Brođani bi napokon mogli slobodno disati. Nadaju se da će to biti učinjeno u roku od godinu dana.

S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarala je, kako je Grabar Kitarović rekla novinarima, o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu i okolici, odnosno kako smanjiti to onečišćenje na najnižu moguću razinu. 

Zrak u Slavonskom Brodu ovih dana postaje nesnosan, a dolaskom hladnijih dana povećava se koncentracija sumporovodika i lebdećih čestica. 

Htjela sam doći u Slavonski Brod na kratko nakon posjeta Ruskoj Federaciji jer držim da je to, naravno pored svih drugih gospodarskih poslova, jedno od najznačajnijih i meni najdražih rješenja, odnosno onoga što je proisteklo iz mojih sastanaka s predsjednikom Putinom i ranijih razgovora s ministrom Lavrovom i drugim dužnosnicima. Iznimno bitno je da je Ruska Federacija u potpunosti posvećena tome da se problem riješi, izjavila je Grabar Kitarović.

Rafinerija u Brodu s bosanske strane modernizirat će se, kaže ona. Uskoro će biti potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Danas smo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike čuli da bi to mogli biti negdje oko 31. listopada, dakle kroz nekoliko dana - i onda će se krenuti u realizaciju projekta. Između Optima grupe odnosno Zarubežnjefta koji je vlasnik rafinerije, i Croduxa s hrvatske strane kao registriranog opskrbljivača plinom, doći će do prenamjene trenutnog produktovoda od Slobodnice do Broda. Još treba izraditi nešto cijevi do same rafinerije i on će se pretvoriti u izravni plinovod kojim će se onda plinoficirati isključivo rafinerija u Brodu, rekla je predsjednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.