Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica će s Penavom razgovarati o odluci Ustavnog suda

17.07.2019.

16:51

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT Radio Osijek

Foto: HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primit će u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu s kojim će razgovarati o primjeni odluke Ustavnog suda kojom je odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Ivan Penava je u nedjelju ocijenio kako su dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini, a da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose. Poručio je pritom da u Vukovaru prvo treba riješiti neriješena pitanja iz 1991. Vukovarski je gradonačelnik poslije potvrdio da je tijekom dana više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o odluci Ustavnoga suda, a premijer mu je rekao da treba zadržati mir i stabilnost te kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je na konferenciji za novinare kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, te da o tome ne želi polemizirati s Penavom.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu novinarima da "svi moraju provoditi odluke Ustavnog suda".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.