Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastavila posjet OBŽ

03.06.2018.

12:53

Autor: HRT web/ HINA

foto Branimir Bošnjak/HRT

foto Branimir Bošnjak/HRT

Foto: - / -

Trećeg dana posjeta Osječko-baranjskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.. .

Predsjednica je u Valpovu, na skupu predstavnika OPG-a, rekla da je svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima buduće ekonomske i financijske održivosti zemlje, sve izraženija. Potreba za provedbom izvanrednih, sveobuhvatnih mjera u smislu opstanka i razvoja društva i države, treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti, kao i svih dionika društvenog, gospodarskog i političkog života, rekla je. 

Izjavila je da, unatoč plasiranim poticajima, ne možemo biti zadovoljni trendovima u domaćoj poljoprivredi. 

Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15,5 milijardi, istovremeno u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti. To, kazala je, očito znači da se nije ulagalo na pravi način, da je tim brojkama "kumovala" dugogodišnja loša agrarna politika. Ipak izrazila je nadu da je to stvar prošlosti. 

Poljoprivreda mora postati sredstvo uspjeha i blagostanja, sredstvo bogaćenja, a ne stagniranja ili čak siromašenja, mora biti djelatnost koja će privlačiti mlade, a ne ih tjerati na iseljavanje, poručila je predsjednica.

Pozdravila je mjere koje je do sada poduzelo Ministarstvo poljoprivrede te navela da očekuje i nove koje će ojačati položaj poljoprivrednika na tržištu, promidžbu domaćih proizvoda, podići svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U Belišću je predsjednica posjetila tvrtku "Harburg Freudenberger", koja posluje u sklopu istoimene grupacije, najvećeg svjetskog proizvođača strojeva za proizvodnju automobilskih guma te tvrtku "DS Smith Belišće Mill" za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. Treći dan boravka zaključila je posjetom Belom Manastiru i susretom s čelnicima tog baranjskog grada.

       

       

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na optužbe saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, reagirajući na njenu jučerašnju izjavu o referendumu, rekao kako otvara neke opasne procese.

Predsjednica je ponovila kako ne ulazi u sadržaj referendumskog pitanja o promjeni izbornog zakona, ali drži da volju naroda treba poštivati. Dodala je kako bi, kada se govori o ustavnosti, trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa.

Očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama, što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima. Kad je riječ o ustavnosti tog pitanja, o tome može odlučiti može samo Ustavni sud, bez ikakvog pritiska politike. U referendum se neću miješati, jer su to preporuke Venecijanske komisije da se visoki dužnosnici ne miješaju u građanske inicijative, rekla je predsjednica.
otvrdila je i da se prije prikupljanja potpisa sastala sa čelnicom udruge U ime obitelji Željkom Markić.

Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan. Htjela sam čuti od Markić koji su ciljevi, rekla je da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika, odnosno zastupnika manjina. Nismo to objavljivali jer se nisam htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je ta odluka pravedna i korektna, istaknula je.

Kao što ste vidjeli, skupljen je dovoljan broj potpisa, ali kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima o kojima svoj sud mogu dati samo suci Ustavnog suda, jer to je isto tako ograničavanje građanskih sloboda, dodala je predsjednica.
Komentirala je i informaciju da je nekoliko njezinih savjetnika potpisalo za referendum. Kaže - to je njihova odluka. Savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić potvrdio je kako je potpisao za pitanje o izbornom zakonodavstvu, ali da to nije komunicirao dok je trajalo prikupljanje potpisa, te da smatra da u tom pitanju nema ničega spornog i lošeg. Pitanja o Istanbulskoj konvenciji i nacionalnim manjinama nije potpisao. Ako ovaj referendum za izborno zakonodavstvo prođe, mislim da Hrvatska nakon toga neće biti ista, ocijenio je Radeljić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.