Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila Batinu

11.05.2016.

17:27

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je poslijepodne Batinu gdje se sastala s čelnicima baranjskih jedinica lokalne samouprave. Ističe kako je najveći problem u Baranji iseljavanje, posebice mladih.

Iz belomanastirske osnovne škole, koja ima oko 800 učenika, u zadnje tri godine ispisano je oko 100 učenika, a  i u općini Bilje koja bilježi porast stanovništva broj djece u školi i vrtiću pada, što dokazuje da odlaze mladi ljudi.

Predsjednica je ocijenila kako postoji niz problema, koje bi centralna država mogla riješiti kroz funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te prebaciti što je moguće više ovlasti na jedinice lokalne samouprave. Upozorila je da su izmjene Zakona o područjima od posebne države skrbi ostavile duboke posljedice u Baranji te izrazila bojazan da se one neće moći nadoknaditi sredstvima europskih fondova.
Istaknula je kako se država  mora pobrinuti da se riješe problemi, poput pitanja vlasništva nad zemljištem, gdje, kako smatra, kad je riječ o investicijama problem predstavlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Također treba riješiti pitanje statusa poljoprivrednog zemljišta te statusa malih poljoprivrednika s OPG-a, koje bi trebalo izjednačiti s koncernom "Belje", kako bi im se dala prilika da što više zarađuju, šire svoje poslovanje i otvaraju nova radna mjesta.
Drago mi je vidjeti da se u Baranji razvija turizam, posebice dolascima riječnih kruzera, međutim turizam može biti dobra dodana vrijednost gospodarstvu ovoga kraja, ali gospodarstvo prije svega treba temeljiti na proizvodnji, posebice poljoprivrednoj proizvodnji te poticanju malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i stvaranju uvjeta za ostanak mladih ljudi na ovome području, rekla je predsjednica.
 Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin upozorio je kako je iseljavanje veliki problem u cijeloj Županiji, ali  i loše stanje u gospodarstvu te decentralizacija, pri čemu je upozorio na djelovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji,  kako tvrdi,  "ovdje blokira potencijalne investicije".
Vjerujemo da će to predsjednica prenijeti premijeru i Vladi i da će to pridonijeti razvoju ovoga kraja, kazao je Vulin.

Mjesto Batina obilježava 700 godina prvog spomena naselja a tim su povodom predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović na novoobnovljenom trgu dočekali mještani. Trg je dio projekta Dunavski pogled vrijednog  8 milijuna kuna. Projekt uređenja javne turističke infrastrukture je rezultat suradnje  Općine Draž i partnera- Turističke zajednice Draža te županijske Turističke zajednice a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Uz rekonstrukciju Trga slobode u sklopu projekta je, među ostalim, obnova pješačke staze  od središta Batine do Memorijalnog kompleksa „Batinska bitka“, sanacija ceste  prema Memorijalnom kompleksu te izgradnja energetski učinkovite javne rasvjete na cesti i  pješačkoj stazi 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.