Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku

06.07.2019.

19:06

Autor: Željko Kovačević

Kolinda Grabar Kitarović ( foto Ž. Kovačević)

Kolinda Grabar Kitarović ( foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas boravi u Osijeku gdje je posjetila Osječku pivovaru, te tvrtke Saponia i Žito. U večernjim satima predsjednica Grabar Kitarović će biti na koncertu osječkih i riječkih zborova koji na OLJK-u izvode obrade poznatih pop-rock pjesama.

Osječka pivovara, iako jedna od prvih na ovim prostorima, teško se u posljednje vrijeme nosi sa sve jačom konkurencijom, no ne odustaje, naprotiv, na tržištu svoju nišu traže u proizvodnji kvalitetnog piva, koje je nešto skuplje u proizvodnji, no koje ime sve više ljubitelja. Predsjednicu Grabar Kitarović su upoznali s proizvodnjom te prenijeli želju da se založi za drugačiji oblik poreza, sličan onima koji se primjenjuje na proizvode u pivovarama europskih zemlja bližeg okružja. U Saponiji se upoznala s inovativnim rješenjima, kojima Saponija ne samo da zadržava potrošače s poznatih tržišta u regiji, već kvalitetom osvaja i europska tržišta. Prema gestama predsjednice, jer nije davala izjave, posebno zanimljivo bilo je u pršutani Žito grupe, gdje se godišnje proizvodi oko 1300 tona pršuta. Inače, Žito grupa ima 26 poslovnih jedinica, a samo je u posljednje vrijeme zaposleno je oko 100 novih djelatnika među kojima 15 mladih diplomiranih tehnologa. Ukupno Žito grupa zapošljava 1600 djelatnika te surađuje s 3000 kooperanata. Želja je predsjednice, kako su novinari doznali, poduprijeti poslodavce s područja Slavonije koji se unatoč teškoćama razvijaju i zapošljavaju nove djelatnike. Predsjednice Kolinda Grabar Kitarović sutra će u Đakovu nazočiti u programu 53. Đakovačkih vezova kojima je i pokroviteljica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.