Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica s civilnim žrtvama i mladim ekofilmašima u Slavonskom Brodu

25.06.2017.

09:50

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na povratku iz Vukovara predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu susrela se s učenicima OŠ "Hugo Badalić, autorima dokumentarnog filma "Brod šalje poziv u pomoć" te predstavnicima Udruge civilnih žrtava rata.

Oba susreta vezana su za dvije, Brođanima važne, teme: pravedno vrednovanje doprinosa koje je taj grad dao u Domovinskom ratu i rješavanje problema onečišćenja zraka vezano uz otpadne plinove koji stižu iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Mladi filmaši izrazili su zadovoljstvo susretom s predsjednicom jer je upozoravanje svih državnih instancija na problem onečišćenog zraka bio i jedan od ciljeva njihova filma. Iznimno sam ponosna na njih, jako mi je drago što su me pozvali i predali film, koji ćemo pogledati i poslati ga dalje, rekla je predsjednica, dodavši kako su joj postavili vrlo ozbiljno pitanje: što se trenutačno radi da bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako se plinofikacija rafinerije s druge strane Save iskristalizirala kao najbolje rješenje te da se trenutačno razgovara s više strana, pa razgovara i naše resorno ministarstvo o izgradnji plinovoda i korištenju postojećeg cjevovoda. U razgovorima smo s Ruskom Federacijom koja je pristala na plinofikaciju rafinerije i naravno kada usuglasimo taj dio, onda ćemo pristupiti i razgovorima s vlastima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s mladim filmašima.

Predsjednica mladim sugovornicima nije obećala nikakve rokove, ali je izrazila nadu da bi se rješenje moglo pronaći biti prije sljedeće ogrijevne sezone. 

Uoči kratkog susreta s predstavnicima Udruge civilnih žrtava rata predsjednica je položila cvijeće kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo" podignutog u spomen na svu djecu poginulu tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Mislimo da je sad stvarno dosta podcjenjivanja, osjećamo se zgaženi. Četvrti put u proceduru ide Zakon o hrvatskim braniteljima, a mi još nismo došli na red. Tražimo samo obiteljske invalidnine, nadamo se da ćete nam u tome pomoći, rekla je Juliana Rosandić, predsjednica Udruge civilnih žrtava rata.

Poznata mi je dugotrajna borba stradalnika za ostvarenje prava, napomenula je predsjednica Grabar-Kitarović i najavila da će o toj temi razgovarati s predstavnicima Vlade kako bi se pronašlo rješenje.

Predsjednica se, čestitajući Dan državnosti, prisjetila svih žrtava: branitelja i civilnih žrtava, njihovih obitelji, onih koji su izgubili svoju djecu te sve pozvala da budu ponosni na ono što se učinilo. Ocijenila je kako je još puno posla pred nama jer Hrvatska još nije onakva kakvu je želimo vidjeti. Smatra kako se još previše dijelimo po ideološkim pitanjima. Idemo prionuti na bitna pitanja koja se tiču naše budućnosti, a to je da naše mlade zadržimo ovdje u Slavonskom Brodu i u drugim dijelovima Hrvatske, da otvaramo nova radna mjesta, da podižemo standard umirovljenika i svih građana Hrvatske, da reformiramo školstvo da ono bude moderno i da Hrvatska bude bolja u svakom pogledu, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U povodu dolaska vatrogasne karavane koja je doplovila rijekom Savom od Zagreba do Slavonskog Broda, novinari su zamolili predsjednicu da prokomentira stanje u vatrogastvu Hrvatske. Ponosna sam na naše vatrogasce. Oni nekada nemaju dovoljno resursa i ljudi. Upravo zato sustav domovinske sigurnosti treba povezati sve elemente: i Oružane snage i i vatrogastvo, i policiju i HGSS kako bi se djelovalo u sinergiji i kako bi se ne samo požari nego i druge prirodne, ali i ljudskom rukom izazvane katastrofe riješile što je moguće učinkovitije i prije, rekla je predsjednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.