Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednica u Pakracu sudjelovala u 'Mimohodu pobjednika'

01.03.2017.

14:58

Autor: HRT web/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od jučer boravi u Požeštini. U Pakracu, gdje je obilježena 26. godišnjica početka Domovinskog rata na tom području, predsjednica je sudjelovala u "Mimohodu pobjednika". Položila je vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

"Neću dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima u Pakracu. Dodala je kako se budućnost Hrvatske mora temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Nakon Pakraca, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je posjetila i Lipik, najzapadniji grad Požeško-slavonske županije u kojoj je ovoga tjedna privremeno izmjestila svoj ured.

U pratnji ministra branitelja Tome Medveda, predsjednica je obišla Dom veterana, a potom i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Bolnica je u agresiji na Hrvatsku u potpunosti uništena, a njena obnova stajala je 65 milijuna kuna, od čega su 30 posto vlastita sredstva.
Ravnatelj bolnice Darko Kelemen je predsjednicu upoznao s radom ove institucije, u kojoj se po ugovoru s HZZO-om liječi 130 pacijenata.
"U samom smo vrhu po kvalitetu rada, ali i po uređenosti bolnice", istaknuo je Kelemen i dodao kako su posebno ponosni na činjenicu da bolnica već 11 godina posluje bez gubitaka, a u ovom trenutku ne duguje ni lipe niti se protiv nje vodi sudski ili neki drugi inspekcijski postupak. U bolnici raspolažu s fondom od 10 milijuna kuna, koji će tijekom ove godine biti uložen u daljnje poboljšanje kvalitete liječenja i smještaja pacijenata. Bolnica raspolaže sa stručnim i iskusnim kadrovima, a u ovom trenutku u stalnom radnom odnosu nalazi se 186 liječnika terapeuta i drugog medicinskog osoblja, kaže Kelemen.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.