Hrvatski radio

Radio Osijek

Predsjednički izbori: izlaznost veća nego u prvom krugu

05.01.2020.

07:21

Autor: Radio Osijek/HINA

Predsjednički izbori: izlaznost veća nego u prvom krugu

Predsjednički izbori: izlaznost veća nego u prvom krugu

Foto: - / -

U Hrvatskoj je prijepodne svoje pravo na izborima za predsjednika Republike iskoristilo 120 tisuća birača više nego prije 14 dana, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo. Do 11. 30 glasovalo je 18, 87 posto birača, prije dva tjedna 15, 75 posto, odnosno 552. 000 birača.

Iako je nedjeljna izlaznost dosta dobra, manja je od one prije pet godina kada je na drugi krug izbora u kojemu su se natjecali Kolinda-Grabar Kitarović i Ivo Josipović do 11, 30 sati izašlo 100 tisuća birača više nego ove nedjelje.
Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Krapinsko zagorskoj županiji, najslabiji u Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko- srijemskoj.
U BiH ovog je nedjeljnog prijepodneva glasovalo 3. 500 birača više nego u 1. izbornom krugu.

U Hrvatskoj su otvorena birališta za izbor predsjednika države, kandidati su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović  i bivši premijer Zoran Milanović. U Osječko - baranjskoj županiji je 379 izbornih mjesta i oko 250 tisuća birača, a u Osijeku 77 izbornih mjesta i 90 tisuća birača. Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba. Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju ima 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.
U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. 
Na glasačkom listiću - dva imena
Birače će ove nedjelje na biralištima dočekati glasački listići sa imenima dvoje kandidata, glasuje se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokruži redni broj ispred njihova imena.
Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća  više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina. Državno izborno povjerenstvo  pozvalo je birače da i u nedjelju iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.
"Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti", poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.
Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.
Poslodavce koji će u nedjelju raditi, DIP poziva da zaposlenicima omoguće izlazak na biračka mjesta. Pozivamo ih da organizacijom rada omoguće zaposlenicima/biračima da iskoriste svoje biračko pravo, istaknula je potpredsjednica DIP-a.
Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta. Podatke o odazivu, Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati.
S obzirom da se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji. Drugi krug izbora pratit će više od 24 tisuće promatrača, među njima neće biti i oni iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.