Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen crni sendvič od crne slavonske svinje

20.09.2019.

15:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: fb Crni sendvič

Foto: fb Crni sendvič

Foto: - / -

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima je predstavljen crni sendvič u kojem je glavni sastojak slanina crne slavonske svinje, hrvatske autohtone pasmine čije meso stručnjaci smatraju zdravijim od ostalih pasmina svinja.

Među prvima koji su probali crni sendvič bili su vukovarsko-srijemski i dubrovačko-neretvanski župani Božo Galić i Nikola Dobroslavić, koji se nalazi u posjetu najistočnijoj hrvatskoj županiji. "Puno radimo na povezivanju naše dvije županije odnosno promociji naših proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji među kojima je i meso crne slavonske svinje. Riječ je o vrlo kvalitetnom mesu i zdravoj hrani koju su rado konzumirali naši stari, a sada ju ponovno otkrivamo i nudimo tržišu", istaknuo je Galić.

Crni sendvič svidio se i dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću koji je izrazio žaljenje što se dvije županije nalaze na dva različita kraja Hrvatske te ih dijeli poprilična razdaljina koja i otežava međusobnu suradnju. "S nestrpljenjem čekamo da se dovrši koridor Vc kroz BiH koji bi naše dvije županije povezao najkraćom cestovnom vezom", kazao je Dobroslavić. Dodao je kako je Dubrovčanima poznata šunka od crne slavonske svinje, koja je vrlo kvalitetna te bi rado sada probali i crni sendvič.
Prema riječima pročelnice za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marije Budimir crni sendvič priča vrlo zanimljivu priču o Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj, kako je navela, sve je više stočara koji uzgajaju crnu slavonsku svinju. "Svi volimo kobasicu, šunku, kulen, ali smo nekako zanemarili slaninu kojoj sada dajemo pozornost. Naime, neka istraživanja su pokazala kako slanina od crne slavonske svinje ima puno bolji kolesterol te smo se odlučili na priču o crnom sendviču čiji je glavni sastojak upravo slanina crne slavonske svinje uz dodatak pečenog jajeta, sira i salata koji se slažu unutar crnog peciva", navela je Budimir. Dodala je kako je županija već kontaktirala vlasnike restorana i fast foodova na području županije. "Oni su pokazali zainteresiranost s obzirom da je i otkup organiziran preko županijske tvrke Agro klaster", kazala je Marija Budimir. Rekla je kako je želja županijskih vlasti da nitko tko dođe u Vukovarsko-srijemsku županiju ne ode iz nje, a da nije probao crni sendvič koji sada kreće i u marketinšu kampanju s logom koji je izradio poznati hrvatski strip autor Dubravko Mataković.

crni-sendvic-galic-dobroslavic.jpg

crni-sendvic-galic-dobroslavic.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.