Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana "Pisma Zdenki"

22.11.2021.

22:40

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U vukovarskom Gradskom muzeju predstavljen je dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana, napisan u zatočeništvu u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici, čime je završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. godišnjice stradanja toga grada.

Vukovarski branitelj Željko Buljan u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici bio je zatočen od 21. studenoga 1991. do 27. ožujka 1992., a dnevnik je posvetio supruzi Zdenki Buljan, negdašnjoj vukovarskoj gradonačelnici. "Punih 30 godina Zdenka Buljan skrivala je ovu bilježnicu koja joj je ostala kao jedini podsjetnik na supruga Željka, svih 25 dnevnih zapisa je sačuvano i nazvano 'Pisma Zdenki'. Dnevnik je ipak darovala Gradskom muzeju za stalni postav o Domovinskom ratu.
"Dnevnik je počeo pisati tek 10. veljače i koristio je papir koji je imao, a donio ga je u podstavi, gdje ga je skrivao. Iz dnevnika se vidi da nikada nije izgubio vjeru da će se vratiti", rekla je Zdenka Buljan, dodajući kako je opisivao i "atmosferu među zatočenicima" te neizvjesnost o razmjeni zatočenika. "Doslovce opisuje poglede, atmosferu", rekla je, dodajući kako joj je bilo teško "iščekivati njegov povratak, a bolna je bila i spoznaja da je morao proživjeti svu tu patnju". Podsjetila je da je Željko zarobljen 19. studenoga i zajedno s njom doveden je u Velepromet, gdje su razdvojeni. "Mene su sa ženama i djecom prebacili iz Veleprometa u Šid, odakle sam došla na slobodno područje Hrvatske, a on je 21. studenog dovezen u Mitrovicu", rekla je Zdenka Buljan, ističući kako joj je bilo teško odvojiti se od dnevnika, ali je kao negdašnja kustosica i ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja prepoznala važnost tog dokumenta.
Ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Marić rekla je kako u stalnom postavu iz Domovinskog rata muzeja ima stotinjak eksponata. "Gradski muzej Vukovar u svom stalnom postavu iz Domovinskog rata ima predmete koji svjedoče o važnosti kulturne baštine Vukovara. Isto tako, ima kronologiju koja prati vrijeme od strašnog pokolja u Borovu Selu do onoga što je za naš muzej bilo važno, povratak i obnovu. Upravo u tom kontekstu ovaj dnevnik predstavlja važno svjedočanstvo jednog vremena", istaknula je Marić.
U predstavljanju dnevnika Željka Buljana sudjelovali su i dugogodišnji župnik u Vukovaru, pater Ante Perković, književnik, akademik Pavao Pavličić te glumica Helena Buljan i glumac Goran Grgić.
Tim događajem završio je i program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.


Foto: screenshot HRT

Foto: screenshot HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.