Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen e-upis u zemljišne knjige

18.02.2017.

12:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon 15. ožujka građani neće morati na sudskim zemljišno-knjižnim odjelima tražiti i čekati izvatke nego će ih moći vrlo brzo preuzimati kod javnih bilježnika i odvjetnika. .

U srijedu je počeo pilot projekt podnošenja prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem u Osijeku i Velikoj Gorici (e-upis). Trajat će 30 dana, a u njemu sudjeluju zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Osijeku i zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Velikoj Gorici te javni bilježnici i odvjetnici u Osijeku i Velikoj Gorici, imenovani od strane Hrvatske javnobilježničke komore i Hrvatske odvjetničke komore.

Prijedlog za upis u zemljišne knjige podnosit će javni bilježnici i odvjetnici, a uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige želi se ubrzati postupak i olakšati građanima korištenje svih postupaka.

U osječkom uredu javne bilježnice Ivane Kovačević danas je projekt predstavljen novinarima, a državna tajnica Sanja Mišević istaknula je kako će građani puno lakše i bez čekanja dolaziti do potrebnih izvadaka iz zemljišnih knjiga, neće morati putovati u druge gradove ako su kupili nešto izvan mjesta stanovanja, a projekt je mali dio velike reforme objedinjavanja gruntovnica i katastra u Hrvatskoj koji će se provoditi sljedeće četiri godine. Cilj je da svaka nekretnina u Hrvatskoj dobije titulara vlasništva kako bi se, među ostalim, omogućilo smanjivanje administracije prilikom ulaganja u gospodarstvo. 

E-upisi u zemljišne knjige neće pojeftiniti, a tijekom pilot projekta javni bilježnici i odvjetnici neće naplaćivati uslugu. Kolika će ona biti nakon 15. ožujka tek će se dogovoriti. Trenutačno se u Hrvatskoj prosječno čeka 26 dana na izdavanje zemljišnoknjižnih izvadaka, ovisno o stanju na pojedinim sudovima, a sada će građani moći podignuti svoje izvatke gotovo nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva u uredu javnog bilježnika ili odvjetnika, ovisno, dakako, o radnom vremenu službenika u sudovima. 

Uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige omogućit će se građanima da, nakon što potpišu primjerice kupoprodajni ugovor i ovjere ga kod javnog bilježnika, ugovor putem javnog bilježnika ili odvjetnika internetom proslijede na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu), umjesto dosadašnjeg načina da ugovor osobno nose u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda. Nakon što odjel općinskog suda zaprimi zahtjev za upis i provede ga, zemljišnoknjižni izvadak građani mogu dobiti kod javnog bilježnika ili odvjetnika.

U pilot projektu radi se na produkciji ZIS-a (Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra). Riječ je o redovnim predmetima koji će se elektronički zaprimati u zemljišnoknjižnom odjelu i imat će punu funkcionalnost.

Kroz pilot projekt očekuje se prikupljanje eventualnih primjedbi i komentara na aplikaciju elektroničkog podnošenja prijedloga kako bi od 15. ožujka 2017. godine ovakav način upisa u zemljišne knjige mogao biti omogućen u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Funkcionalnost e-upisa u zemljišne knjige jedna je od funkcionalnosti razvijanih i financiranih kroz projekt IPA 2008 „One stop shop“ od strane Europske unije, ukpne vrijednosti 553 tisuće eura.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.