Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen EU projekt "Inclusive Community"

19.09.2019.

13:39

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U gradskoj upravi predstavljen je EU projekt "Inclusive Community" INTERREG IPA CBC programa Hrvatska/Srbija 2014.- 2020. Projekt se provodi u suradnji s Volonterskim centrom Osijek .

Projekt ,,lnclusive Community" predstavlja Prekograničnu suradnju organizacija iz Osijeka i Novog Sada, a njegov je osnovni cilj unaprjeđenje socijalnih usluga u Osijeku i Novom Sadu za korisnike socijalne skrbi i osobe u riziku od siromaštva i isključenosti kroz razvoj lokalnih institucionalnih kapaciteta i jačanje suradnje pružatelja socijalnih usluga iz Hrvatske i Srbije.
Nositelj projekta je Volonterski centar Osijek a projekt se provodi u partnerstvu s Novosadskim humanitarnim centrom, Hrvatskim Crvenim križem Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu te Gradom Osijekom.
Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u iznosu 315.618,17 eura. Ukupan proračun projekta je 371.315,50 eura. Projekt traje dvije godine, od 1. travnja 2019. do 31. ožujka 2021. godine.
Provedbom ovog projekta želi se uspostaviti centre za društvenu integraciju u Osijeku i Novom Sadu. Uspostava centara podrazumijeva zajedničko planiranje Volonterskog centra Osijek i Novosadskog humanitarnog centra te izradu programa rada Centra u Osijeku i Centra u Novom Sadu, organizaciju i koordinaciju usluga koje Centri pružaju i neposredno pružanje različitih sociiajnih usluga. Centri će pružati usluge: pomoć u učenju za 40-ak djece; pomoć u kući za 20 starijih osoba iz Novog Sada koju će pružati 10-ak volontera; uključivanje 20 starijih osoba u volontiranje kao podrška aktivnom starenju; uključivanje 12 volontera, pripadnika ranjivih skupina u volontiranje kao alat socijalnog uključivanja; obrazovanje i razmjena volontera koji podržavaju izgradnju kapaciteta i osobni razvoj ranjivih skupina i pridonose međugeneracijskoj solidarnosti i toleranciji u prekograničnoj regiji.
Želi se razviti i unaprijediti infrastrukturu za kvalitetnije i učinkovitije upravljanje socijalnim uslugama. Projektom se želi dodatno unaprijediti upravljanje i učinkovitost socijalnih usluga za korisnike socijalne skrbi u Osijeku kroz aktivnosti: uspostavljanja novih usluga koje uključuju razvoj ICT rješenja i sustava e-kartica za socijalnu pomoć 850 kućanstava; adaptacije skladišta Gradskog društva Crvenog križa za distribuciju humanitarne pomoći i medicinske opreme. ICT rješenje e-kartica kao modela socijalne pomoći bit će preneseno partnerima i relevantnim dionicima iz Srbije.
Također se želi pridonijeti razvoju ljudskog kapitala kao alata za društveni razvoj prekograničnog područja. Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta nevladinih organizacija, javnog sektora i lokalnih vlasti iz Hrvatske i Srbije radi boljeg korištenja potencijala prekogranične suradnje kroz obrazovanje 20 predstavnika relevantnih dionika, uzajamnu razmjenu i zajedničke napore kako bi se postigao dugoročni razvoj kvalitetnih socijalnih usluga i zajedničkih programa u prekograničnoj regiji. Jačanje kapaciteta znači povećanje kompetencija za Upravljanje, planiranje i razvoj kvalitetnih socijalnih usluga i zajedničkih programa, razmjenu iskustava između nevladinih organizacija i javnog sektora (iz Hrvatske, Srbije, EU) o inovativnim modelima socijalnih usluga za ugrožene skupine, modeliranje pozitivnog stava prema volontiranju kao alata socijalne uključenosti i aktivnog starenja, njegovanje multikulturnih vrijednosti prekogranične suradnje kroz razmjenu između 20 volontera iz Hrvatske i Srbije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.