Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen film o ranoj udaji u romskoj zajednici

23.03.2017.

15:05

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Udaj se kad si spremna“ naziv je dvadesetminutnog dokumentarnog filma koji obrađuje problem rane udaje u romskoj zajednici. Film je predstavljen u osječkom HNK-u, a cilj mu je ukazati na jedan od navjećih problema Roma

Problem rane udaje u romskoj zajednici star je koliko i zajednica. Može li se nešto promijeniti kako bi se poboljšala kvaliteta života prije svega tinejdžera koji stupaju u rane veze i brakove, ali i njihove djece koja često ostaju napuštena od svojih roditelja? Nažalost već dugi niz godina puno se govori, no malo poduzima kako bi se umanjile posljedice koje nastaju ranom udajom i rađanjem djece. Dokumentarni film „Udaj se kad si spremna“ pokušaj je ukazivanja na taj problem i rasvjetljavanja posljedica koje time nastaju. „Rana udaja u romskoj populaciji nije tradicija“, rekla je predsjednica Udruge žena Romkinja „Romsko srce“ koje je i inicijator snimanja filma, Nadica Balog. „Tradicija ili ono što u njoj ne valja može se iskorijeniti, no to se može samo uključivanjem cijelog društva u tu problematiku“, rekla je Balog, te napomenula da je obrazovanje jedan od najboljih načina. Film je snimljen u baranjskoj zajednici Roma u Dardi i okolici u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom i uz financijsku potporu Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije. Film je režirao Ivan Kristijan Majić koji se susreo sa teškim životom u romskoj zajednici, no jednako tako i s otvorenošću i srdačnošću njenih članova.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.