Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen kombajn proizveden u Županji

01.07.2015.

15:10

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kombajn C6000, razvijen i proizveden u tvornici talijanske korporacije Same Deutz-Fahr u Županji predstavljen je danas na žitnom polju nedaleko Bošnjaka kod Županje.

Model žetelice C6000 nasljednik je najprodavanijeg kombajna u Hrvatskoj istog proizvođača - modela 6040 koji je namijenjen širem broju poljoprivrednika. "U redizajnu ovoga kombajna napravili smo značajna poboljašanja, prvenstveno u kabini, dodatno je suvazačevo sjedište, a izgled kabine je potpuno promijenjen", naveo je tehnički direktor županjske tvornice Damir Kobaš. "U ovom trenutku nalazimo se u vrlo važnom trenutku za Same Deutz-Fahr Žetalice Županja koja ove godine obilježava 10. obljetnicu od privatizacije. Unazad deset godina do danas na tržište smo lansirali ukupno šest novih modela kombajna, a sada smo u procesu izlaska na tržište sa novim modelom C6000 koji će u serijsku proizvodnju ići na jesen tako da bi se na poljima trebao naći u idućoj žetvi", kazao je Kobaš okupljenim novinarima, među kojima se nalazilo i šedesetak stranih novinara. Prema riječima direktora prodaje Same Deutz-Fahr Žetelica za jugoistočnu Europu Emila Milivojevića, osnovna ciljna skupina kupaca modela C6000 su srednje i srednje velika poljoprivredna gospodarstva koji su se proteklih godina uglavnom oslanjala na uslužnu žetvu, a sada su u prilici imati vlastiti kombajn, a koji obrađuju do 300 hektara poljoprivrednih površina.
Kombajn C6000 može sa spremnikom goriva raditi cijeli dan te dnevno požnjeti između 25 i 30 hektara. Milivojević je također naveo kako je ta žetelica opremljena za žetvu svih vrsta žitarica - pšenice i ječma, kukuruza pa i riže.
Talijanska korporacija Same Deutz-Fahr u tvornicu u Županji, u kojoj su se do privatizacije nalazili pogoni nekadašnje Tvornice poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković, do sada je investirala više od 38 milijuna eura, a u tvornici trenutačno radi 380 radnika. U proteklih deset godina Same Deutz-Fahr u pogonu u Županji povećavao je na godišnjoj razini investicije za 10 do 20 posto. Prošlu godinu prodana su 403, a ove godine plan je ostvariti prodaju 430 kombajna. "Najveći kupci su u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i dakako Hrvatskoj. Oko 98 posto ukupne prodaje čini izvoz, a ono što je vrlo značajno je da u ovoj godini, ukoliko budu odobreni EU fondovi, očekujemo i povećanje prodaje u Hrvatskoj", kazao je Kobaš u čijoj su pratnji prije odlaska na polje novinari obišli županjsku tvornicu te se upoznali sa svim fazama proizvodnje kombajna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.