Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen Muzej osobne povijesti Roma

16.03.2018.

14:27

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

U Dardi je predstavljen projekt Muzej osobne povijesti Roma koji Fade In provodi u partnerstvu s Romskim kulturno– umjetničkim društvom Darda a cilj mu je educirati i razviti kreativne vještine šesnaest mladih Romkinja i Roma.

Također  će se educirati i radno osposobiti dvoje mladih Roma te pokrenuti Muzej osobne povijesti Roma kao model održivog pristupa mladih kulturnim sadržajima te osvještavanja identiteta Roma.

Tijekom osamnaest mjeseci, šesnaestero mladih u dobi od 15 do 25 godina iz Osječko – baranjske i Brodsko – posavske županije, usvojiti će niz kreativnih znanja i vještina iz audiovizualnog snimanja, vođenja intervjua i filmske montaže nakon čega slijedi prikupljanje audiovizualne građe– osobnih narativa te predmeta pripadnika njihovih zajednica. Sve to zajedno izloženo u galerijskom prostoru reflektirat će ključan trenutak u životu jedne osobe. Rezultat projekta bit će dvije putujuće izložbe u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajne pohrane
prikupljenog materijala.

Namjera projekta Muzej osobne povijesti Roma je uključivanje mladih Roma u kreiranje kulturnog proizvoda, približavanje osobne povijesti hrvatskih Roma široj društvenoj zajednici, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt koji se usredotočuje na jačanje identiteta Roma i to kroz osobne narative simbolički predstavljene u obliku
osobnih predmeta koji je za tog istog pojedinca značajan bilo na pozitivan, bilo na negativan način, pretvarajući ga u muzejski izložak, odnosno umjetnički artefakt.

Projekt Muzej osobne povijesti Roma trajat će do kolovoza 2019.godine, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, u ukupnom iznosu od 994.190,73 kn prihvatljivih troškova projekta.

/iz pripćenja organizatora/

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.