Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen priručnik o postupku izvlaštenja

19.04.2016.

12:39

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Priručnik za provođenje Postupka izvlaštenja (potpunog i nepotpunog) u infrastrukturnim projektima sufinanciranim iz fondova EU“ predstavljen je u Osijeku .

Nudi odgovore na brojna pitanja vezana uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je temeljni preduvjet za bilo kakvo infrastrukturno ulaganje uz korištenje fondova Europske unije.

U mnogim slučajevima vlasnici nekretnina ne žele sklopiti ugovor o kupoprodaji, čime se onemogućava izvođenje radova, odnosno izgradnja objekata u interesu Republike Hrvatske, a samim time i korištenje EU fondova. Zbog toga institut izvlaštenja često predstavlja jedini način kako bi se problem riješio, a priručnik investitorima prikazuje hodogram radnji koje treba poduzeti u postupku izvlaštenja te predlaže obrasce u tom postupku. Upozorava se i na novine u Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade u odnosu na raniji Zakon o izvlaštenju, istaknuo je na predstavljanju voditelj Službe za provedbu međunarodnih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, Mijo Leko.

Autori su priručnika Sanja Baretić iz Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa, sudac Vrhovnoga suda Damir Kontrec i predsjednica Hrvatskoga društva sudskih vještaka i procjenitelja Melita Bestvina. Objavili su ga Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode uz potporu Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.