Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen program 56. Đakovačkih vezova

21.06.2022.

15:56

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić predstavlja program Đakovačkih vezova

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić predstavlja program Đakovačkih vezova

Foto: Screenshot / -

 Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić predstavio je danas program ovogodišnjih, 56. Đakovačkih vezova što se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade održavaju od 17. lipnja do 3. srpnja, a svečano će biti otvoreni 1. srpnja scenskom slikom Šokačka sanjarenja.

Nakon dvije pandemijske godine Đakovački vezovi vraćaju se s punim programom, a svečano otvorenje je u petak, 1. srpnja, u 21 sat, ispred đakovačke katedrale sv. Petra.

 "Kao i 2018. godine, zemlja-partner i ove godine je Ukrajina jer smo joj zbog svega što ta zemlja prolazi u zadnja tri mjeseca željeli ponovno ukazati čast, pa iz Kijeva na Vezove dolazi Nacionalni predsjednički orkestar", rekao je gradonačelnik Mandarić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Vezova.

Najavio je kako ove godine prvi put Vezovi cijeli jedan posvećuju predstavljanju Splitsko-dalmatinske županije, njezinom folkloru, običajima, kulturi, gastronomiji. Mandarić procjenjuje da će u dane Vezova, zajedno sa sudionicima svih programa, u Đakovu biti oko 100.000 ljudi.

Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek rekla je kao će u ovogodišnjem svečanom mimohodu Vezova, što će središtem grada proći u nedjelju, 3. srpnja, sudjelovati 50 folklornih skupina s 2.000 sudionika iz RH i inozemstva osim iz Ukrajine još iz Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega.

 Predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković govorio je o folklornim priredbama Vezova među kojima su i međunarodna smotra folklora, smotra folklora Hrvatske, odnosno folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Dio programa i ove godine se održava na Hipodromu Državne ergele Đakovo, a program Vezova obuhvaća i brojne izložbe, radionice, koncerte, gastro-dane, programe za djecu i dr.

Plakat Đakovačkih vezova

Plakat Đakovačkih vezova

Foto: Grad Đakovo / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.