Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen program Dana osječkih branitelja

24.06.2022.

14:00

Autor: HRT Radio Osijek

Dan osječkih branitelja naslovna

Dan osječkih branitelja naslovna

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U sjećanje na 28. lipnja 1991. kada je osnovana 106. brigada Hrvatske vojske i ove će se godine na taj dan obilježiti Dan osječkih branitelja. Ukupno je kroz 106. brigadu prošlo više od 12 tisuća hrvatskih branitelja, a poginulo ih je 197.

"Njihovu žrtvu stoga ne smijemo nikad zaboraviti, niti smijemo zaboraviti te dane koji su ponos grada Osijeka" rekao je Jurica Tolj iz Odbora za branitelje na predstavljanju programa, a koji započinje u utorak u 8:30h velikim svečanim mimohodom od spomenika crvenom fići do Trga slobode „Mimohod će predvoditi zastave RH, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te zastave ratnih postrojbi i udruga koje djeluju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Iza njih će ići naši branitelji i stradalnici i njihove obitelji te predstavnici vojske, policije, ali i izviđači, predstavnici Crvenog križa i Kohorte. Time smo željeli povezati sva društva u Osijeku, i stare i mlade, te da na taj način zajednički pošaljemo poruku kako je Osijek bio i ostao nepokoreni grad” rekao je Tolj te je ujedno i pozvao sve ostale građane da se priključe mimohodu. 

Nakon polaganja vijenaca i molitve na Trgu slobode program obilježavanja seli u Hrvatsko narodno kazalište gdje će biti prikazan dokumentarni film „Šapat vjetra zidove slama” koji prati priču četvorice vukovarskih branitelja i ratnih zarobljenika. Njime se želi odati počast svim zarobljenicima i žrtvama logora u Srbiji poručio je predsjednik Udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora OBŽ Damir Buljević, ali i prisjetiti se 14. kolovoza 1992 kada se se u Nemetinu dogodila posljednja razmjena zarobljenika „Želimo na ovaj način zaokružiti ovu veliku obljetnicu. Znamo kako je, što u Srbiji, što na okupiranim područjima, bilo više od 30 tisuća zatočenih branitelja i civila. Ta žrtva koju je podnio naš narod, to su temelji naše države” naglasio je Buljević.   

Dan osječkih branitelja

Dan osječkih branitelja

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Obilježavanju Dana osječkih branitelja i ove se godine pridružio Grad Osijek „Uz poruku zajedništva važno nam je i da sve Osječanke i Osječani budu ponosni na sve hrvatske branitelje i dragovoljce. Iznimno mi je stoga drago što će se svečanom mimohodu pridružiti razne društvene skupine te na taj način iskazati zahvalnost našim braniteljima. To je garancija da će Osijek uvijek ostati nepokoreni grad” poručio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.


U nastavku programa u utorak u 19h služit će se sveta misa u Kapucinskoj crkvi u Osijeku, a dan kasnije od 20h Pjevačko društvo Lipa će kod Zdenca pjevati domoljubne pjesme, dok će se obilježavanje ovog dana zaključiti velikom bakljadom Kohorte kod Pješačkog mosta.

Dan osječkih branitelja program

Dan osječkih branitelja program

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.