Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen projekt "Arheološki park antička Mursa"

13.12.2016.

14:44

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Temelji se na istraživačkim radovima u osječkom Campusu i ispred Hitnog prijema KBC-a u protekle tri godine, istaknuli su u razgovoru s novinarima - zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i voditelj istraživanja dr.sc. Tino Leleković s Odsjeka za arheologiju HAZU.

Arheološko nalazište u Parku kraljice Katarine Kosače, na prostoru ispred Kliničke bolnice Osijek otkrilo je križanje dviju rimskih ulica antičke Murse. Istraživanje se provodi u sklopu projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz suradnju i financiranje Ministarstva kulture.

“Mursa je bila podijeljena na pravilni raster ulica u obliku šahovske ploče. Upravo na prostoru perivoja ispred Kliničke bolnice, točnije ulaza u Objedinjeni hitni prijam, nalazi se sjecište dviju glavnih ulica. To je važno otkriće”, istaknuo je Lelaković, koji bi trebao pomoći određivanju gdje se sve, na prostoru Donjeg grada, prostirala antička Mursa. Na toj lokaciji trebao bi niknuti arheološki park. Antička Mursa, po riječima zamjenika gradonačelnika Denisa Ambruša poprima svoju izvornu fizionomiju koja će, kao važna vijest, biti predstavljena osječkoj i nacionalnoj javnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.