Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen Projekt Centra izvrsnosti u Osijeku

06.11.2017.

12:02

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gradskoj upravi Osijeka, predstavljen je Projekt "Centar izvrsnosti", namijenjen darovitoj djeci. Grad je osigurao 500 tisuća kuna, a nakon obavljenog testiranja darovite djece, njih 485 će pohađati subotnje radionice iz prirodnih ili društvenih znanosti.

Cilj ovoga  Projekta je poticati izvrsnost u Osnovnim školama, jer je činjenica kako nastavnici nemaju dovoljno vremena tijekom tjedne nastave da se mogu posvetiti darovitoj djeci. Centar izvrsnosti obuhvaća osam osječkih osnovnih škola u kojima će kroz različite radionice djeca i dalje razvijati izvrsnost i raditi na novim sadržajima. U četiri osnovne škole odvijat će se radionice iz prirodnih,a u četiri iz društvenih znanosti. Činjenica je kako uočenu  izvrsnost u djece treba razvijati upravo u tom uzrastu od 5-og do 8-og razreda osnovne škole. Spremniji ulaze u srednjoškolsko obrazovanje i rano se mogu odlučiti za buduće zvanje, tvrde psiholozi koji su sudjelovali u testiranju i odabiru prvih gotovo 500 sudionika. Projekt izvrsnosti u Gradskoj upravi Osijeka, predstavljen je kao nešto što će imati kontinuitet, poglavito u financiranju. Upravo zbog toga se na godinu može očekivati i veći broj polaznike jer su Osnovne škole Osijeka, spremne ustupiti svoj prostor i potrebnu opremu te nastavnike i profesore koji žele raditi s darovitom djecom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.