Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen projekt ReKreiraj život i posao

28.10.2020.

14:39

Autor: Ksenija Zelenić

Predstavljen projekt ReKreiraj život i posao

Predstavljen projekt ReKreiraj život i posao

Foto: - / -

U Osijeku je predstavljen projekt "Re-Kreiraj život i posao za žene i muškarce" ukupne vrijednosti oko 350 tisuća Eura, a velikim dijelom financirala ga je Europska komisija .

U Hrvatskoj ga provodi tvrtka "Spon- kod" u suradnji s Ministarstvim rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svrha projekta je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. 

U sklopu ovog projekta provodi se takozvana MAMFORCE audit metoda koje firmama, u koliko se uključe u njega, pružaju mogućnost provođenja edukacija i vrednovanja. U Hrvatskoj je trenutačno u 30 komapanija porovodi ova metoda. Djelatnici koji su u programu MAMFORCE-a, tvrde kako su zadovoljniji na poslu, organiziran je rad od kuće, postoje mogućnosti korištenja različitih godišnjih odomora, tri dana za djete koje kreće u vrtić ili školu kako bi se lakše prilagodilo novonastaloj situaciji.

To su samo neki primjeri kroz koje se vrednuje projekt, a drugi osnovni cilj je izjednačavanje zapošljavanja muškaraca i žena, mogućnosti napredovanja i prava na jednaku plaću. Jednako tako i omogućavanje ženama ostvarivanja rukovodećih funkcija u firmama. Kada se o tome govori, najbolja situacija rodne ravnopranosti je u Zagrebu, a najgora je u Vukovarsko - srijemskoj županiji, Osječko-baranjska se županija također nalazi na nižem mjestu prema broju žena na rukovodećim radnim mjestima.   

MAMMFORS ++++++

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.