Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen projekt Vinski turizam bez granica

01.07.2020.

13:57

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

„Vinski turizam bez granica-jedinstvena vinsko-turistička destinacija" dvogodišnji je projekt čiji je početak označen danas u Osijeku konferencijom za novinare. Sufinanciran je kroz Intereg Program prekogranične suradnje Mađarska- Hrvatska čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Partneri na programu su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit Kft".
Projekt se bavi razvojem vinskog turizma na području dijela hrvatskog Podunavlja te dijela mađarske Baranje kao i pozicioniranjem destinacije na vinskom i turističkom tržištu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 399.969,12 €, a tijekom 24 mjeseca provedbe planirane su brojne aktivnosti poput stvaranja baze podataka i izrade mobilne aplikacije o vinsko-turističkoj ponudi u prekograničnom području, edukacija, organizacije međunarodne konferencije na temu graševine i razvoja vinskog turizma u Osijeku, izrade specifikacija za zaštitu geografskog porijekla graševine za Slavoniju i Podunavlje, organizacije međunarodne konferencije na temu cabernet franca i razvoja vinskog turizma u Villanyu, nabavke dvije pokretne promotivne vinske kušaonice, izrade turističkih promotivnih materijala, prezentacije zajedničke vinsko-turističke ponude na specijaliziranim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Beču, Sarajevu i Dusseldorfu, organizacije posjete za novinare, turističke agencije i kupce vina, te suorganizacije vinsko-turističkih događaja s obje strane granice.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kao nositelj projekta bavi se razvojem i kvalitetnijim pozicioniranjem graševine kao jedne od najvažnijih vinskih sorti Hrvatske. Partneri iz Villanya "Tenkes Nonprofit Kft" bave s druge strane dodatnom promocijom njihove najvažnije sorte – Cabernet Franca, dok je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije zadužena za razvoj vinsko-turističke ponude. Pridruženi partneri na projektu su Osječko-baranjska županija, Ministarstvo turizma i Udruga Graševina Croatica. Projekt je važan jer povezuje jednu od najposjećenijih vinskih regija u Mađarskoj-Villany i vinogorja Baranja i Erdut te ima za cilj promociju prekogranične regije kako na regionalnom tako i međunarodnom tržištu. Na konferenciji za novinare projekt su predstavili ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić, Mislav Matišić ispred Turističke zajednice Osječko-baranjske županije te dožupan Goran Ivanović. 

ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić i Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije

20200701_110145_hdr.jpg

20200701_110145_hdr.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.