Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljen prvi hrvatski udžbenik otoneurologije

17.12.2021.

22:24

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U vukovarskom hotelu Lav večeras su javnosti predstavljena dvije upravo izišle knjige, udžbenika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Otoneurologija i Multidisciplinarni pristup dijagnostici i liječenju vrtoglavica. Knjige su prvenstveno namijenjene liječnicima i studentima.

Otoneurologija izvanrednog profesora dr.sc. Siniše Maslovare, objavljena u izdanju Medicinske naklade iz Zagreba predstavlja prvi cjeloviti udžbenik u povijesti hrvatske medicinske znanosti iz ovog interdisciplinarnog područja, koja na 402 stranice, u sedam cjelina i četrdeset devet poglavlja detaljno opisuje temeljne spoznaje o vrtoglavicama, anatomsko-fiziološke postavke vestibularnog sustava, vestibularnu dijagnostiku i liječenje, kao i najznačajnije kliničke oblike vrtoglavica.

 "Multidisciplinarni pristup dijagnostici i liječenju vrtoglavica" , čiji je izdavač Studio HS Osijek uredili su dr.sc. Alen Sekelj, izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara, i prof. dr.sc. Silva Butković Soldo,. Hommage je to svim do sada održanim skupovima "Suvremeni pristup u dijagnostici i liječenju vrtoglavica", koji su se posljednjih osam godina održali u Osijeku i Vukovaru, pod vodstvom i u organizaciji izv. prof. dr.sc. Siniše Maslovare i prof. dr.sc. Silve Butković Soldo.
Knjiga predstavlja odabrana poglavlja otoneurologije nastala na bazi nekih od održanih predavanja.

Ako prva knjiga predstavlja temeljit i sveobuhvatan uvid u cjelovito područje otoneurološke znanosti, ova je knjiga pravi dopunski izvor znanja za studente medicine, specijalizante i specijaliste neurologije, otorinolaringologije, fizijatre, neurokirurge, rekao je Maslovara.

"Aktualnost ove tematike vidi se i u doba pandemije corona virusa, jer su vrtoglavice jedan od najčešćih neuroloških simptoma koji se pojavljuje tijekom SARS-CoV2 infekcije (u 52 % oboljelih), ali i u post-covid sindromu (u 27 % slučajeva)" – istaknuo je, među ostalim, na večerašnjem predstavljanju u vukovarskom hotelu Lav. izvanredni profesora dr.sc. Siniša Maslovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.