Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena dječja slikovnica "Legenda o Orionu"

10.03.2022.

20:52

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Predstavljena dječja slikovnica "Legenda o Orionu"

Predstavljena dječja slikovnica "Legenda o Orionu"

Foto: Hina / -

Slikovnica "Legenda o Orionu" u kojoj autor Silvio Matušinskij kroz priču za djecu progovora o iznimno važnom prapovijesnom nalazu iz Vinkovaca, posudi Orion, predstavljena je  u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića.

"Ideja se rodila još dok sam bio mlađi jer sam veliki poklonik povijesti i arheologije. A kako me život odveo u rad u prosvjetu, shvatio sam da djeca jako malo znaju o povijesti i baštini ovog baštinom bogatoga grada", kazao je Silvio Matušinskij koji je autor 60-tak dijela različitog žanra, najviše romana i pripovijesti za djecu, ali i za odrasle. Istaknuo je da su Vinkovci puni priča iz povijesti i narodne tradicije koje bi trebalo čuvati i njegovati.

"Silno sam ponosan na onu slikovnicu i još uvijek ne mogu vjerovati da je ugledala svijetlo dana", kazao je Matušenskij.

Mara Majstorović iz vinkovačke Udruge Samo pozitivno, koja je izdavač, rekla je kako je kroz Legendu o Orionu zaživjela 'lijepa priča kroz koju se želi najmlađe naučiti da pričaju o baštini i povijesti svoga grada'. "Priča je simpatična u vidu lijepe legende. U vrijeme pandemije koronavirusa priču su djeci vinkovačkih gradskih vrtića prepričavale tete i na kraju su djeca i nacrtala pojedine dijelove priče, a njihovim likovnim uratcima slikovnica je i oslikala, što svemu daje dodanu vrijednost", kazala je Mara Majstorović.

Prapovijesna keramička posuda Orion datira 2600. godina prije Krista. Pronađena je 1978. godine prilikom arheoloških iskapanja vezanih uz gradnju hotela "Slavonija" u Vinkovcima. Voditelj tih arheoloških istraživanja, poznati hrvatski arheolog Aleksandar Durman utvrdio je naknadno kako urezani ukrasi na posudi, pronađenoj u vučedolskom sloju i čiji je nastanak datiran oko 2600. godina prije Krista, prikazuje najpotpuniji europski (indo-europski) kalendar koji je zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba.

Kalendar je nastao u isto vrijeme kada i sumerski i egipatski kalendari što je po Durmanu dokaz da Europa u tom povijesnom razdoblju nije kaskala za civilizacijskim dometima starog Egipta i Mezopotamije kao i koliko su sami Vinkovci važni za razumijevanje europske civilizacije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.