Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena druga knjiga projekta "Heroji Vukovara"

25.11.2022.

15:11

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Predstavljena druga knjiga projekta "Heroji Vukovara"

Predstavljena druga knjiga projekta "Heroji Vukovara"

Foto: Hrvatski radio Vukovar / -

U Hrvatskom domu u Vukovaru predstavljena je druga knjiga znanstveno-istraživačkog  projekta "Herojski Vukovar" koja donosi pregled događaja u Vukovaru od vremena okupacije 1991. do povratka i obnove grada.

Obje knjige temeljene su na preko 3000 povijesnih izvora, dokumenata i bibliografskih jedinica literature, te donose više od 650 dokumentarnih fotografija i ostalih likovnih priloga koji svjedoče o povijesti Vukovara.

Po riječima Natka Martinića Jerčića iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, druga knjiga sadrži 17 članaka, a naglasak je stavljen na razdoblje od okupacije do mirne reintegracije. No, dan je osvrt i na povratak i obnovu života nakon reintegracije.

"S projektom smo započeli prije dvije i pol godine i u njemu je sudjelovalo 38 znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja koji su opisali sve relevantne teme koje se tiču Vukovara", rekao je glavni urednik Ante Bičanić.

Projekt "Herojski Vukovar" prati dvije knjige pri čemu su u prvoj obuhvaćene teme pripreme i provedbe velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i posljedice agresije.

Druga knjiga bavi se temom okupacije Vukovara od studenog 1991. do siječanj 1996., reintegracijom u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske (od siječanja 1996. do siječanj 1998.), povratkom prognanika, saniranjem posljedica agresije, obnovom grada te gospodarskim i društvenim razvojem.

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica iz Zagreba, a glavni partner Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te još 14 različitih ustanova iz Zagreba i Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.