Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena implementacija poziva građana na broj 112

10.05.2018.

13:45

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Implementacija poziva građana za vatrogasne intervencije s područja Osječko-baranjske županije na broj 112 te sustav Upravljanja vatrogasnim intervencijama predstavljeni su u sjedištu Osječko - baranjske županije.

Projektom, koji se provodi od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Državne uprave za zaštitu i spašavanje skraćuje se vrijeme primanja dojave i izlazak vatrogasaca iz vatrogasnog spremišta, rekao je Županijski vatrogasni zapovjednik, Zdravko Cvenić.
"Vatrogasci dobivaju obavijest o mjestu nastanka požara i vrsti intervencije i odmah izlazimo na mjesto intervencije, a građanima, koji očekuju našu pomoć, će bit skraćeno vrijeme čekanja."
Kad Centar 112 zaprimi dojavu, istog trenutka na aplikaciji označava da se radi o požaru , sve će postrojbe znati da imaju intervenciju, a nakon lokacije požara, najbliža postrojba izlazi na intervenciju.
Centar 112 ima dovoljno ljudskih i tehničkih kapaciteta da zaprimi određeni broj poziva kojih je godišnje 126.000, a u slučaju velikog broja poziva postoje i rezervne opcije, istaknuo je Zvonko Grgec iz osječkog područnog ureda za zaštitu i spašavanje. "Imali smo oko 800 događaja na koje su morale izaći samo vatrogasne ekipe i određeni broj složenih događaja gdje su zajedno izlazili s policajcima, Hitnom medicinskom službom i određenim inspekcijskim službama da bi riješili određene slučajeve kao što su prometne nesreće kada pomažu da se unesrećeni izvuče iz vozila."
U ovom trenutku služba 112 dostupna je turistima na 7 najučestalijih jezika. Kako su svi centri 112 međusobno umreženi, često se dogodi da dispečer osječkog Centra dobije poziv iz Splita ili Istarske županije gdje strani turisti pretežito borave, ali takvih poziva ima i iz Slavonije bilo da se radi o turističkom ili poslovnom boravku. Centar 112 primi i zlonamjerne pozive, a ako su oni učestali, pozivatelj se i kazneno sankcionira, rečeno je na današnjem predstavljanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.