Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena knjiga Darka Derviševića "Hrvatska tamburaška scena 1980.-2022."

03.09.2022.

16:38

Autor: HRT/Radio Osijek

knjiga

knjiga

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U sklopu festivala Zlatne žice SLavonije, koji se ovaj vikend održava u Požegi, predstavljena je knjiga "Hrvatska tamburaška scena 1980.-2022." čiji je autor Darko Dervišević. Večeras na pozornici na Trgu Svetog Trojstva u Požegi veliki koncert - retrospektiva pjesama Kiće Slabinca i nakon toga koncert Miroslava Škore. 

Autor knjige "Hrvatska tamburaška scena 1980.-2022." Darko Dervišević podsjetio je na konferenciji za novinare kako je u Hrvatskoj vrlo malo knjiga posvećenih tamburaškoj glazbi tako da je odlučio u svojevrsnom leksikonu objasniti ulogu brojnih skladatelja, izvođača i tekstopisaca koji su tijekom posljednjih 40 godina gradili i uzdizali hrvatsku tamburašku glazbu. U knjizi su istaknuti zanimljivi detalji o nastanku brojnih tamburaških sastava, razvoju festivala i brojnim drugim temama o kojima nitko do sada nije pokušao načiniti sveobuhvatan pregled i analizu. U predstavljanju knjige sudjelovao je i Željko Barba, urednik na Hrvatskom radiju koji je i "dijete" tamburaške glazbe te autor ili izvođač brojnih poznatih pjesama te Miroslav Škoro, čija je dugogodišnja karijera povezana s tamburaškom glazbom, ali i festivalom Zlatne žice Slavonije u Požegi.


U nastavku poslušajte razgovore s autorom knjige Darkom Derviševićem i Miroslavom Škorom, koji se na festivalu u Požegi pojavljuej od 1992. godine


Darko Dervišević

Miroslav Škoro

Galerija
Miroslav Škoro i DAvor Lončarić, Foto: Radio Osijek/HRT Radio Osijek
Darko Dervišević, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekŽeljko Barba, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio OsijekMiroslav Škoro, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.