Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena knjiga i CD "Rockanje u Vinkovcima"

09.10.2021.

22:47

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Ivan Bosančić

Foto: FB Ivan Bosančić

Foto: - / -

U vinkovačkom blues&rock clubu "Hendrix" večeras je predstavljena knjiga Ivice Aničića "Rockanje u Vinkovcima", s pregledom glazbene scene u tome gradu 80-ih godina prošloga stoljeća. Uz knjigu predstavljen je i istoimeni dvostruki CD s glazbom bendova zastupljenih u knjizi.

"Tih godina počeo sam izlaziti u grad i bio sam svjedokom tog vremena promatrajući ulice, korzo, kina, rockere, punkere, navijače i, kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam kako sam živio u vrijeme urbane generacije glazbenika iz koje su na kraju nastali književnici, slikari, umjetnici", rekao je autor knjige Ivica Aničić. Prema njegovim riječima, Vinkovci su u to vrijeme bili najveća garaža na svijetu u kojem je odjekivao čisti rock zvuk, a punk- rock bendovi tog vremena, kasnije će se pokazati, ostavili su neizmjeran trag. "Uz Rijeku, Zagreb i Beograd, Vinkovci su imali najkreativniju generaciju ove vrste glazbe", ustvrdio je rekavši kako je sve počelo s "Pogreb X" i "Užasom", a kasnije su došli "Kaotične duše", "Majke", "Nepopravljivi", Satan Panonski, "Pokvarena mašta" i brojni drugi.
Pored autora, o knjizi su govorili i predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske u čijoj je nakladi knjiga tiskana, Dražen Švagelj, lektorica i urednica knjige Lilijana Radobuljac, kritičar Zoran Tučkar te direktor Croatia Recordsa u čijem je izdanju izdan dvostruki istoimeni CD s 46 pjesama, Želimir Babogredac te jedan od urednika CD izdanja Goran Čelig.
"Čitajući knjigu i slušajući CD vidim ozbiljnost i sve to govori da se ovdje u Vinkovcima glazba slušala na poseban način. To je posebnost Vinkovaca i svih nas koji smo tu", poručio je Želimir Babogredac.
Nakon promocije koja je okupila velik broj Vinkovčana i zaljubljenika i nekadašnju rock i punk scenu grada na Bosutu, nastupili su neki od bendova toga razdoblja od koji su se neki okupili isključivo za tu priliku.

Foto: FB Ivan Bosančić

Foto: FB Ivan Bosančić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.