Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena knjiga "Istraživački SpaSS" Jasne Horvat i Josipe Mijoč

13.03.2020.

11:40

Autor: Radio Osijek

tekst i foto Josipa Mijoč

tekst i foto Josipa Mijoč

Foto: - / -

Na osječkom Ekonomskom fakultetu u četvrtak je održano predstavljanje sveučilišne knjige "Istraživački SpaSS" autorica Jasne Horvat i Josipe Mijoč .

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković istaknuo je kako je Ekonomski fakultet u Osijeku jedan je od prvih fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera tako da svaki sveučilišni udžbenik podsjeća na tradiciju, ali i na misiju i viziju Ekonomskog fakulteta u Osijeku: "Istraživački SPaSS predstavlja dva doktorska studija (Menadžment i Poduzetništvo) Ekonomskog fakulteta u Osijeku te primjere povezuje s projektima provedenim na Fakultetu. Knjiga je namijenjena studentima svih sveučilišnih razina, a uz studente, vrijednu će građu pronaći profesori, mentori i njihovi suradnici", reako je Crnković i dodao kako Istraživački SPaSS doprinosi promociji Fakulteta.

Profesorica Nives Tomašević rekla je kako je knjiga neophodno gradivo svim istraživačima društvenih pojava čija istraživačka aktivnost zahtijeva metodološki korektnu provjeru istraživačkih hipoteza: "Na temelju prezentiranih rezultata većeg broja kompleksnih istraživanja, autorice oprimjeruju teorijske postavke kao i mogućnosti (očekivanja) programa kojega predstavljaju. Snimkama zaslona računala pojašnjavaju korake, a QR kodovima čitatelja vode do korisnih poveznica. Knjiga Istraživački SPaSS posjeduje znanstvenu i primjenjivu dimenziju, što je njezina velika vrijednost", istaknula je na predstavljanju profesorica Tomašević i dodala kako knjiga sadrži 24 poglavlja, brojne QR kodove i obogaćene rubnice. Tvrdog je uveza i uza sve, prati ju jednogodišnja licenca na uporabu programa kojeg knjiga opisuje.

Docentica Marina Stanić među prvima je čitala rukopis: "Dugogodišnja sam suradnica autorica ove vrijedne knjige te time i korisnica SPSS-a, ali i drugih programa za statističku analizu podataka. Govoreći iz takvog svjetla ocjenjujem kako su autorice ostvarile metodološki hit jer su objedinile izričaj razumljiv svim obrazovnim razinama, statistički program za računala prilagođen temeljnim korisnicima te brojne primjere kojima se prenosi iskustvo stečeno u brojnim istraživačkim pothvatima. Istraživački  SPaSS bit će koristan svim članovima akademske zajednice: počevši od studenata i znanstvenoga podmlatka, preko docenata i profesora pa sve do stručnih službi koje će uz pomoć ove knjige doznati kako sastavljati pregledna i korisna izvješća", rekla je Stanić i dodala kako će osim članova akademske zajednice za knjigom posegnuti i gospodarstvenici, djelatnici agencija za istraživanje tržišta i javnoga mnijenja, djelatnici lokalnih i državnih (samo)uprava kao i oni koji se radi zahtijeva projekata okušavaju u istraživanjima društvenih i/ili (prirodnih) pojava.

Jedna od autorica, izvanredna profesorica Josipa Mijoč rekla je kako su nju i Jasnu Horvat za obje zajedničke knjige zapravo motivirali studenti: "Prva knjiga Osnove statistike nastala je sa željom da organiziramo i uredimo temeljna znanja, a Istraživački SPaSS potaknut je upitima diplomskih i postdiplomskih studenata vezanim uz uporabu SPSS-a, ali i istraživačka rješenja koja su ponuđena u mojoj doktorskoj disertaciji. Danas, sedam godina nakon što sam obranila doktorsku disertaciju, uviđam koliko je zahtijevno bilo biti doktorandom iznimno usmjerenog i posvećenog mentora, ali i da je upravo takva – usmjerena i posvećena suradnja u podlozi Istraživačkog SpaSSa."

Profesorica Jasna Horvat istaknula je kako su ljudi vrsta koja brzo zaboravlja stečena znanja te je knjiga Istraživački SPaSS podsjetnik i njima kao autoricama na korake koje će sigurno zaboraviti, a važni su za izgradnju "statističkih rečenica": "Rubnice knjige osvježavale smo dosjetkama, informacijama i zanimljivostima. S druge strane, rubnice su još uvijek dovoljno bijele kako bi korisnici knjige zapisivali svoje komentare jer vlastite napomene bolje razumijevamo čak i kada zaboravimo njihovo izvorno značenje. Istraživački SPaSS naše je ohrabrenje istraživačima za samostalno provođenje istraživanja, a nama dvjema je obveza novih učenja kako bismo ih, ako bude sreće i uvjeta, ponovno priredile za sve one hrabre kojima je želja istražiti pojave kojima smo okruženi", rekla je Jasna Horvat i poželila dobrodošli u osvajanje novih područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.