Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena mjera obrazovanja za zapošljavanje

17.10.2019.

11:47

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

"Izazovi u razvoju kompetencija za tržište rada u Osječko-baranjskoj županiji"- tema je okrugloga stola koji se u Osijeku održao u suradnji Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske udruge poslodavaca .

Skup je održan u sklopu Europskog tjedna poslodavaca u čijem su središtu mikro, mali i srednji poslodavci te razvoj vještina radne snage s aspekta obrazovanja odraslih i njihovih kompetencija za tržište rada. Cilj je informiranje poslodavaca o uslugama Zavoda za zapošljavanje ali i mogućnostima koje se pružaju nezaposlenim osobama  u zajedničkoj suradnji s posebnim naglaskom na potporu u planiranju i provedbi aktivnosti kojima se potiču razvoj vještina nezaposlenih osoba ali i zaposlenih posebno kroz mjeru aktivne politike zapošljavanja. 

Kako je rečeno na okruglom stolu, ove skupine su kao nacionalni prioriteti u republici Hrvatskoj i želja je pokušati riješiti problem nezaposlenosti kroz potpore poslodavcima koji ih zapošljavanju.

Na području Osječko-baranjske  Županije trenutačno je 14. 850 nezaposlenih osoba. Neki od njih kroz mjeru obrazovanja Zavoda za zapošljavanje, koji i financira tu mjeru, mogu pronaći posao. Nedostaje zidara,kuhara, konobara, armirača,mesara ali i njegovateljica te IT stručnjaka. 

Europsko pa i naše tržište rada traži takozvane bijele  i zelene poslove. Što drugim riječima znači da zbog produljenog životnog vijeka nedostje medicinskih sestara, njegovateljica i liječnika te ekologa. Ono što je posebno naglašeno jest potreba prilagodbe školovanja i cijelog obrazovnog sustava potrebama tžišta, na što poslodavci ukazuju već desetak godina.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.