Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena "Povijest košarke u Osijeku" D. Keržea

21.05.2019.

21:40

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Tradicija duga sedam desetljeća: kako se u Osijeku košarka razvijala i tko ju je proslavio svjedoči monografija kroničara sporta grada na Dravi Dragutina Keržea "Povijest košarke u Osijeku". Promocija u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu okupila je mnoge poznate spotaše i ljubitelje sporta.

"Na knjizi povijest košarke u Osijeku radio sam tri godine i na 200 stranica ukoričio brojne uspomene iz vremena dok sam kao novinar pisao i o tom sportu" - rekao je Dragutin Kerže u dvorani osječkom HNK ispunjenoj do posljednjeg mjesta sadašnjim i bivšim košarkašima i poklonicima sporta koji ove godine u Osijeku slavi sedam desetljeća.

"Iako košarka u Osijeku nije uvijek bila prepoznata u javnosti - činjenica je da je to bio zapažen sport u ovome gradu i da je iznikao nekoliko izuzetnih uspjeha, još više sjajnih pojedinaca" - nastavlja doajen sportskog novinarstva. Glavni motiv za ovu knjigu, kaže Dragutin Kerže, poruka je mladima o važnosti sporta u kojemu je kao novinar i sportski radnik proveo pedeset godina. Na više mjesta u knjizi ističe 'da su oni ljudi koji su se u mladosti bavili sportom na bilo koji način zasigurno postali kvalitetnije osobe, nego što bi bile da se nisu bavili'.

Predstavljajući monografiju "Povijest košarke u Osijeku" u ime nakladnika, glavni urednik Glasa Slavonije Dario Topić podsjeća da njezin autor, poznati osječki i hrvatski sportski novinar, iako u mirovini od 2012., 'nikad nije bio aktivniji propulzivniji, konstruktivniji - istražuje i kreće se u stanju je kontinuiranog dijaloga s osječkim sportom'.

Uz mnoge poznate sportaše, događaju su bili nazočni predstavnici Grada i Osječko-baranjske županije, akademske zajednice i drugi ugledni građani, štovatelji sporta u gradu na Dravi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.