Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena studija Kreativna industrija grada Osijeka

27.12.2021.

13:19

Autor: Radio Osijek

Uručena studija Kreativna industrija grada Osijeka

Uručena studija Kreativna industrija grada Osijeka

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Predstavljena je znanstveno-istraživačka studija Kreativna industrija grada Osijeka koja je rezultat projekta MUK - Mladi u kulturi. Nastala je suradnjom Proni centra, instituta Andizet i Grada Osijeka, a ispitano je 430 osoba, mladih i stručnjaka, o aktualnim problemima kreativne industrije te su na tristotinjak stranica predstavljene preporuke za svaki od 12 sektora kreativne industrije. Projekt je trajao godinu dana i u tom su razdoblju ispitana mišljenja mladih i stručnjaka iz dvanaest sektora kreativne industrije, a ukoričeni su rezultati 36 mikro istraživanja i 206 preporuka. Ispitano je 430 osoba o aktualnim problemima kreativne industrije i na tristotinjak stranica predstavljene su preporuke za svaki od sektora kreativne industrije. Jasno je izražena potreba za umrežavanjem, informiranjem i povezivanjem različitih sektora kako bi projekti bili vidljiviji.

Mladi, iako imaju dovoljno informacija i sadržaja, ističu da im nedostaje način informiranja prikladniji mladima, oni bi rado učili od stručnjaka i nedostaje im mentorske suradnje.


Kreativna industrija grada Osijeka

Kreativna industrija grada Osijeka

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Grad Osijek u procesu je izrade nove strategije kulturnog razvoja pa je znanstveno-istraživačka studija predana kao božićni poklon s nadom da će rezulltati istraživanja pomoću u izradi strategije. Kreativne industrije pravi su pokretač cjelokupnog razvoja zajednice i omogućuju zamah u svim sektorima uspješnog funkcioniranja i razvoja društva. Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković poručila je da će studija pomoći u izradi kulturne strategije grada koja će se realizirati u 2022., za što je Grad Osijek izdvojio 200 tisuća kuna.

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio ovakvu znanstveno-istraživačku studiju u čijoj su izradi sudjelovale Josipa Mijoč, Irena Mikulić, Sanja Vuković, Danijela Klobučar, Ana Rimac Ciković, Ana Zrnić i Ivana Jobst.


Kreativna industrija grada Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.