Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljene monografije i udžbenik

16.05.2023.

14:14

Autor: Ana Mitar Šimić

Predstavljene monografije i udžbenik

Predstavljene monografije i udžbenik

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Tri znanstvene monografije i jedan udžbenik predstavljeni su na osječkom Poljoprivrednom institutu. Riječ je o monografijama "Molekularno oplemenjivanje bilja", "Čarobni grah", " Tustopizde u izobilju - kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina" te udžbeniku "Dizajn eksperimenta". 

Provokativnog naziva monografija "Tustopizde u izobilju - kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina" bavi se samoniklim jestivim biljem na otoku koje se sve manje koristi u kuhinji i koje polako odlazi u zaborav dolaskom mlađih generacija, rekao je koautor Zlatko Šatović. 


Osvrćući se na naziv knjige, koautor Šatović objasnio je kako se radi o biljkama Bijela babljača i Zlatica, a provokativni nazivi su stari narodni. Spomenuta monografija je, ističe koautor, etno botaničko istraživanje koje pokušava utvrditi koje se sve biljke beru kao divlje zelje na Zlarinu u rano proljeće. 


O važnosti graha i njegovom dolasku na naše prostore govori monografija "Čarobni grah". Radi se o grupi autora sa Zagrebačkog fakulteta i Znanstvenog centra izvrsnosti koji rade na očuvanju genskih kolekcija graha, a recenzent monografije, Tihomir Ćupić rekao je kako naša regija spada u jednu od europskih regija gdje se grah "udomaćio". 


Ovu biljku nazivaju čarobnom zbog toga što se uspio zadržati i othraniti sve generacije, udžbenik je prvenstveno namijenjen studentima, ističe Ćupić, ali koristan može biti i širokoj publici.  Više o monografiji i udžbeniku poslušajte u izjavama koautora Šatovića i recenzenta Ćupića. 

Izjave

Koautor Šatović. recenzenti Ćupić i Zdunić

Koautor Šatović. recenzenti Ćupić i Zdunić

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.