Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljeni centri za ponovnu uporabu

12.04.2016.

14:37

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predmete koji vam više ne trebaju moći ćete donijeti u centre za ponovnu uporabu koji će ih preurediti, obnoviti i ponovno staviti u uporabu. Prvi centri u Hrvatskoj otvorit će se do kraja godine, a projekt je danas predstavljen i u Osijeku.

Do kraja će se godine u Hrvatskoj prvi put otvoriti centri za ponovnu uporabu u koje će građani moći donijeti predmete koji im više nisu potrebni, oni će se popraviti i urediti te potom prodavati kao obnovljeni, umjesto da se odbace kao otpad. Projekt je danas predstavljen u Osijeku, a kako smo saznali od Aleksandre Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju će biti raspisan natječaj za dodjelu sredstava za otvaranje Centara, a na njega se mogu javiti komunalna poduzeća, zadruge i udruge.

Smanjenje nastanka otpada i mjere vezane za ponovnu uporabu proizvoda prioriteti su u gospodarenju otpadom , a centri za ponovnu uporabu jedan su od načina kako smanjiti količinu otpada koji se odlaže. Kako bi ovu temu što više popularizirali, a ujedno i educirali javnost primjerima dobre prakse, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirali su i regionalne konferencije na kojima se prezentiraju Smjernice za uspostavu sustava ponovne uporabe u Hrvatskoj, kao i mogućnosti sufinanciranja takvih projekata od strane Fonda.

Na današnjoj regionalnoj konferenciji mogli smo se uvjeriti kako od otpada nastaju upotrebljivi predmeti. Multimedijalna umjetnica i profesorica na osječkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Željka Fuderer Levak pokazala je to na radionici.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.