Hrvatski radio

Radio Osijek

13:08 / 30.09.2021.

Autor: Stjepan Filipović

Predstavljeni "Dani sjećanja i zahvalnosti"

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Zajednica povratnika Osječko- baranjske županije predstavila je svoje aktivnosti u sklopu "Dana sjećanja i zahvalnosti". Manifestacija počinje 1. listopada i trajat će zaključno do 2. prosinca, Dana grada Osijeka.

"Upravo ovih dana prije 30 godina dogodio se neviđeni egzodus nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatskog Podunavlja.
Najteže što se čovjeku može dogoditi u životu je napustiti vlastiti dom i sve što je u životu stekao i otići u neizvjesnost. Javnosti su najpoznatije slike prognanika iz Iloka, pa Aljmaša, Erduta i Dalja koji su šlepovima došli u Osijek a zatim i odlazak Baranjaca dijelom u Osijek a dijelom u susjednu Mađarsku.
Ovom manifestacijom koju smo nazvali Dani sjećanja i zahvalnosti, Zajednica povratnika želi se u ime svih prognanika zahvaliti prije svega građanima grada Osijeka a onda i institucijama i pojedincima koji su nam prvi uskočili u pomoć i pomogli u prihvatu i smještaju prognanika.
Za tu svrhu pripremili smo i vizualni identitet manifestacije a postavit ćemo Jumbo plakat u Blok cenrtu II te plakate na svim javnim mjestima te u izloge HNK koji su nam ponudili tu mogućnost.
Svečani dio Dana sjećanja i zahvalnosti održat će se u subotu 9. listopada svečanom akademijom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije pod pokroviteljstvom Grada Osijeka a sudjelovat će dječji zbor Osnovne škole Franjo Krežma.
Na svečanosti ćemo dodijeliti Povelje zahvalnosti institucijama koje su nam prve pomogle u tim najtežim danima kao što su Hrvatski crveni križ, Policijska uprava osječko - baranjska i Grad Osijek, te pojedinci i to: ratni gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić, predsjednik kriznog štaba općine Osijek Srećko Lovrinčević i predsjednik Izvršnog vijeća i zapovjednik obrane grada Branimir Glavaš.
Završetak Dana sjećanja i zahvalnosti planiramo na Dan grada Osijeka 2. prosinca otvorenjem Izložbe fotografija Pravo na dom, za koju smo dobili financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i time ujedno uveličati proslavu Dana grada Osijeka.
Očekujemo i odobrenje projekta snimanja dokumentarnog filma pod nazivom Prognanici - ljudi bez adrese, kojega smo prijavili na natječaj i ovih dana će se objaviti rezultati.
Scenaristica filma je Nataša Kalinić - Ahačić, iz Zagreba, snimatelj Zorko Bešlić s HTV-a a produkcija Control Z iz Osijeka.
Do sada smo s raspoloživim sredstvima snimili jedan dio materijala ali preostaje još dosta posla koji zahtijeva i veća financijska sredstva i zato očekujemo potporu Ministarstva hrvatskih branitelja", rekao je predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek.

Branko Pek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.