Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljeni novi oblici ekološkog vrtlarenja

07.10.2017.

01:21

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta „Permakultura“ kojeg udruga Breza provodi uz potporu Općine Čepin, a u Tjednu cjeloživotnoga učenja, na imanju Socijalno-terapijske zajednice udruge, održana je radionica permakulture pod vodstvom stručnjaka iz udruge.

Na radionici su sudjelovali učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina - Područna škola Čepinski Martinci koji su imali prilike upoznati se s alternativnim oblikom vrtlarenja koji obuhvaća različite inovativne tehnike obrade tla i brige o vrtu kroz prirodne procese temeljene na integriranom tradicijskom znanju i suvremenim vještinama.

Učenici su imali prilike upoznati se s osnovama prostorne raspodjele biljaka u vrtu, tehnikama malčiranja i kompostiranja, pohranjivanja sjemena te  su poslušali predavanje o međupovezanosti biljnog i životinjskog svijeta na primjeru jezera izgrađenog prema načelima permakulture.

Svi su oni i osobno sudjelovali u zgrtanju slame oko biljnih kultura te bili oduševljeni ovim inovativnim pristupom ekološkoga uzgoja kojemu su na kratko i sami doprinijeli.

"Ovakav način obrade tla i uzgoja sastavni je dio budućih poljoprivrednih procesa održivog razvoja pa se sve više pokazuje zanimljivim mladim generacijama i svim budućim naraštajima poljoprivrednika", ističe Senata Majić, projektna asistentica Udruge Breza.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

18 h

FEBIRE

FEBIRE