Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljeni uvjeti za prijavu projekata iz EU-programa

04.02.2022.

17:48

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Damir Dekanić i Nataša Tramišak

Damir Dekanić i Nataša Tramišak

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U Vinkovcima je predstavljen prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021.-2027. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak tim je povodom posjetila Vinkovce. Ministrica Tramišak održala je i radni sastanak sa županom vukovarsko-srijemskim Damirom Dekanićem, a razgovaralo se o mogućnostima povlačenja EU sredstava s ciljem ravnomjernog razvoja najistočnije hrvatske županije.


„Sa zadovoljstvom možemo reći da su krenuli prvi pozivi iz novoga programskog razdoblja 2021. – 2027. Republika Hrvatska uz onu izdašnu omotnicu koju imamo na raspolaganju u novom razdoblju, ima priliku koristiti i ova sredstva koja se direktno upravljaju od strane EU. To su ti transnacionalni programi, međuregionalni programi, a naravno i oni pogranični programi koje jako dobro znamo”, istaknula je ministrica. U novom razdoblju, navela je je, nudi se puno više sredstava, a svi projekti koji se budu pripremali s drugim državama morat će pratiti zadane europske politike.

„Osim ovog konkretnog programa koji je sada već započeo, razgovora se i o novoj financijskoj omotnici 2021. – 2027., koja je na raspolaganju samo za RH. Uz Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji nam je već poznat i koji je bio najveći investicijski program u RH u razdoblju 2014. – 2020., dodatno imamo i regionalni operativni program kroz koji će nerazvijena područja dobiti priliku da mogu više koristiti sredstva iz EU fondova i gdje ima razvijena područja neće biti konkurencija”, istaknula je Nataša Tramišak.

Najvažnije je, istaknuo je župan Damir Dekanić, na vrijeme se informirati i saznati sve što je potrebno za kvalitetnu prijavu na natječaje. "Očekujem da će naši načelnici i gradonačelnici, zajedno sa Županijom, biti spremni za ono što nas čeka tako što će pronaći partnere, napraviti dobre projekte i time podići razinu kvalitete života u svojim mjestima te zaustaviti odlazak ljudi i privući nove ljude. Ono na čemu posebno inzistiram je uravnotežen, ravnomjeran razvoj svih dijelova županije kako bi svakom dali priliku da ostane i opstane u mjestu u kojemu živi i da dobro, kvalitetno živi u tom mjestu”, istaknuo je župan Dekanić.

Poziv je otvoren od 15. studenog 2021. do 23. veljače 2022. godine, a Program obuhvaća države središnje Europe koje su članice Europske unije: Hrvatsku, dio Italije, Mađarsku, dio Njemačke, Češku, Slovačku, Poljsku i Sloveniju. Sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od oko 225 milijuna eura za čitavo razdoblje, dok je za ovaj poziv osigurano oko 72 milijuna eura, a stopa sufinanciranja iznosi 80%. Poziv je podijeljen na 4 tematska prioriteta, a to su suradnja za 1. pametniju, 2. zeleniju, 3. povezaniju Središnju Europu te 4. poboljšano upravljanje Središnjom Europom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.