Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljeno spomen obilježje Žarku Kaiću

24.02.2016.

13:39

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predstavljeno je odabrano idejno-kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen obilježja našem poginulom kolegi Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a. Spomenik na kružnom toku na Brijestu trebao bi biti završen do 28. kolovoza.

Među dvanaest pristiglih radova, tri su ušla u uži izbor, a ocjenjivački je sud odlučio da je najbolji rad Davora Silova, Bernarde Silov i Božice Dee Matasić. „Lajtmotiv je kadar, televizijski okvir 4:3 koji je u jednoj dijagonali u odnosu na zadani prostor otoka. Ravnica kao najkarakterističnija vizura ovog dijela Slavonije svakako inspirira na određene akcente i možda čak na jedan oblik  slavoluka koji bi na neki način obilježio jedan od ulaza u grad. U određenim perspektivama, kada se prilazi autom, s obzirom na dijagonalu tog kadra, on se može iščitavati i kao kvadrat koji je jedan od elemenata hrvatskog likovnog identiteta.„, kažu autorice.

Ovaj rad asocira i na uspješno rješenje spomen obilježja Gordana Lederera, napomenuo je ravnatelj HRT-a Goran Radman. „Vjerujemo da će ovo rješenje i naselju Brijest i gradu Osijeku - kao neki, kako smo čuli, slavoluk, portal moderno interpretiran - i HRT-u, ali isto tako i obitelji Kaić biti jedno mjesto na koje će ljudi htjeti dolaziti, evocirati uspomene, ali istovremeno biti inspirirani jednim modernim, minimalističkim, atraktivnim djelom koje će, mi vjerujemo, živjeti dugo vremena u svoj svojoj simbolici i oplemeniti prostor u kojem se nalazi.“

Budućom novom vizurom južnog ulaza u grad zadovoljan je i gradonačelnik Ivan Vrkić. Zahvalivši HRT-u što se prihvatio ovoga projekta, gradonačelnik je poručio da će Grad odraditi svoj dio posla. „Mi kao Grad smo spremni odraditi sve ono što je bitno, dakle u infrastrukturi i pripomoći da se sve odradi da bi u konačnici dobili spomen obilježje onako kako su to umjetnici i zamislili. I ono što je najvažnije, mislim da ćemo kroz ovaj pristup dobiti jednu novu dimenziju ulaza u južni dio grada što je svakako pozdraviti i sugrađani.“

Spomen obilježje bi trebalo biti završeno do 25. obljetnice pogibije Žarka Kaića, 28. kolovoza.

Od dvanaest radova pristiglih temeljem javnoga poziva za dostavu prijedloga idejnoga kiparsko-arhitektonskoga rješenja spomen-obilježja poginulome snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću najboljim je ocijenjen rad dipl. ing. arh. Bernarde Silov, mag. arh. Davora Silova i izv. prof. art. Božice Dee Matasić. Jednoglasna je to odluka Ocjenjivačkoga suda u čijemu su sastavu bili prof. Nikola Albaneže, prof. Milan Bešlić, arhitekt Nenad Fabijanić, prof. Vlastimir Kusik, prof. Vesna Kusin, prof. Biserka Rauter Plančić, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, akademkinja Marija Ujević Galetović te predsjednik Ocjenjivačkoga suda prof. dr. Ive Šimat Banov. „Ocjenjivački sud odluku je donio u punome sastavu. Izabrali smo rješenje koje najsugestivnije izražava simboličke uvjete propisanoga natječaja. U njemu su sadržani elementi koji su tražili da idejno rješenje treba uvažavati profesionalni rad Žarka Kaića, HRT-ova snimatelja poginuloga u Domovinskome ratu. Ovo rješenje sažima upravo tu činjenicu i odražava ga likovno najeksplicitnije sa svojevrsnom simboličkom snagom“, izjavio je voditelj projekta Milan Bešlić.

Grad Osijek i Hrvatska radiotelevizija dogovorili su suradnju na gradnji spomen-obilježja Žarku Kaiću ugovorom o suradnji koji su 13. studenoga prošle godine u prostorijama Grada Osijeka potpisali osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.

Žarko Kaić poginuo je tijekom Doomovinskoga rata, 28. kolovoza 1991. godine, snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod zloglasnoga vojnoga poligona C, a ubijen je mecima iz vojnoga transportera.

Namjera je Hrvatske radiotelevizije, kako je prošle godine najavio glavni ravnatelj Goran Radman, primjereno obilježiti sva mjesta pogibije HRT-ovih zaposlenika u Domovinskome ratu.

Nakon što je u kolovozu prošle godine otkrivanjem spomen-obilježja Slomljeni pejzaž na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice trajno obilježeno mjesto pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera, slijedi projekt gradnje spomen-obilježja Žarku Kaiću, a u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o. planira se obilježiti i mjesto pogibije tehničara Đure Podboja, koji je u kolovozu 1991. godine poginulo braneći odašiljač Belje u Baranji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.