Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavnici udruga obitelji zatočenih i nestalih u Beogradu

20.02.2018.

13:58

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografije Davor Lončarić/HRT

fotografije Davor Lončarić/HRT

Foto: - / -

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Beogradu se sastalo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Traže podatke o braniteljima i civilima nestalih tijekom rata, te da se institucije u Srbiji aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obećao je na sastanku da će se njegov ured na tjednoj razini baviti pitanjem nestalih osoba.
Predsjednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se osobno ne uključi u ta pitanja i da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od 91. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki utjecaj, rekla je novinarima nakon sastanka s Vučićem predsjednica tog saveza Ljiljana Alvir.
Od srbijanskog predsjednika zatraženo je da na temelju nedavnih izjava u Zagrebu kako on može pomoći u rješavanju pitanja nestalih utječe na institucije republike Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.
Vučić je, prema riječima Ljiljane Alvir, najavio i da će kao zapovjednik oružanih snaga izvršiti potpuni utjecaj na Vojsku da preda sve što može predati iz arhiva koji mogu pridonijeti potrazi za nestalima.

"Nakon što jе saslušao sa kakvim sе svе problеmima susrеću u pronalažеnju svojih sinova, očеva, braćе i drugih članova obitelji, prеdsjеdnik Vučić jе rеkao da ćе državni organi Rеpublikе Srbijе učiniti svе da sе izađе u susrеt članovima obitelji nеstalih osoba iz Hrvatskе i da sе ostvari vidljiv naprеdak u pronalažеnju nеstalih i rasvjеtljavanju njihovih sudbina, iako jе to mnogo tеžе raditi kad nas od sukoba dijеli višе od dva desetljeća", priopćeno je iz Vučićeva ureda poslijepodne.

Vučić se ranije danas sastao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, i najavio da  za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena.Hrvati se ne smiju osjećati ugroženima u Srbiji", rekao je Vučić na sastanku.
Današnji sastanci organizirani su tjedan dana nakon što je srbijanski predsjednik boravio u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja najavilo je uoči puta u Beograd da će na sastanku sa srbijanskim predsjednikom tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata te od srbijanskog predsjednika zatražiti i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.
Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske.
Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Poslušajte izjave predstavnika hrvatskih udruga nestalih i zatočenih iz Domovinskog rata, 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.