Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavom "Bajke i još nešto" otvoren još jedan OLJKIĆ

08.07.2022.

21:40

Autor: HRT Radio Osijek

Autori predstave Sara Lustig i Goran Vučko

Autori predstave Sara Lustig i Goran Vučko

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Treću godinu zaredom u sklopu Osječkog ljeta kulture pripremljen je program i za najmlađe, a još jedan OLJKIĆ otvoren je predstavom „Bajke i još nešto“ autorskog dvojca Sare Lustig i Gorana Vučka.


Kao i prethodnih godina održavanje ovog posebno kreiranog programa za malu publiku planirano je u prostoru dvorišta III. Gimnazije u Osijeku, međutim zbog najave loših vremenskih neprilika otvorenje OLJKIĆ-a premješteno je u Kulturni centar Osijek.


Predstava „Bajke i još nešto“ nastala je prije svega kao odgovor na sve veću komercijalizaciju kazališta te na poplavu modernih bajki američke produkcije, rekao nam je jedan od autora Goran Vučko te dodao kako on i koautorica Sara nisu u nijednom trenutku dvojili kakvu predstavu za najmlađe žele napraviti kada su dobili ponudu svog matičnog kazališta Dobili smo ponudu Kazališta Virovitica napraviti predstavu po svom izboru te smo izabrali raditi po motivima slavenskih i hrvatskih narodnih bajki. Pročitali smo ih preko stotinu i odabrali smo one koje su nam se činile najprikladnije za dramatizaciju i scensko uprizorenje za djecu najmlađe dobi odnosno od 3-7 godina, kaže Vučko te dodaje kako starohrvatske bajke nije bilo lako prilagoditi za ovaj uzrast Hrvatske narodne bajke su u svom originalnom obliku prilično zastrašujuće, jer su to bile bajke koje su odrasli međusobno pričali jedni drugima, stoga je bilo izazovno prilagoditi ih za dječju publiku. Ipak, ovom autorskom dvojcu je to pošlo za rukom, jer, kako uz smijeh priznaje Goran, nije se dosad dogodilo da djeca tijekom predstave bježe iz publike. 


Više o ovoj predstavi, ali i ostatku programa ovogodišnjeg OLJKIĆ-a poslušajte u tonskom zapisu:


Jedan od autora predstave Goran Vučko i Ana Marić Laušin iz KC Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.