Hrvatski radio

Radio Osijek

Pregovori za novi TKU javnih službi

16.12.2021.

14:18

Autor: HRT Radio Osijek

Željko Stipić - Preporod

Željko Stipić - Preporod

Foto: HRT - Radio Osijek / HRT- Radio Osijek

Do kraja ožujka sljedeće godine vrijedi aktualni temeljni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama. Zahtjeve sindikata u pregovaranju za novi TKU prema Vladi na konferenciji za novinare još je jednom u Osijeku ponovio predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić

Pregovori za novi temeljni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama ulaze u završnicu. Zahtjevi sindikata su jasni - isplata 13. plaće, porast osnovice i povećanje materijalnih prava zaposlenih. Rečeno je to prije nekoliko dana na konferenciji za novinare čelnika sindikata u Zagrebu, a to je u Osijeku ponovio i predsjednik Preporoda Željko Stipić. "Temeljni kolektivni ugovor obuhvaća 180 tisuća zaposlenika", rekao je Stipić, a zahtjevano povećanje iznosi između 4 i 7 posto ili u ukupnom iznosu milijardu i pol kuna". Simbolično se izrazio "da je to razlika u cijeni naručenih francuskih Rafala". Pojašnjavajući zahtjev za isplatom 13. plaće Stipić je istaknuo da je to kod nas novina, ali da je u velikom broju europskih zemalja zaživjela u temeljnom kolektivnom ugovoru ili kao opće pravo zaposlenih. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pregovora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.