Hrvatski radio

Radio Osijek

19:23 / 21.05.2016.

Autor: Radio Osijek/TM

"Prekinuto djetinjstvo" u spomen na poginulu djecu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom Brodu svečano je otkriveno Spomen-obilježje djeci poginuloj u Domovinskom ratu "Prekinuto djetinjstvo". U Domovinskom ratu poginulo je 402 djece. Samo u Slavonskom Brodu ih je život izgubilo 28-ero.

Tijekom granatiranja u Domovinskome ratu, u Slavonskome Brodu poginuo je cijeli jedan razred. Za zločine prema najmanjima do danas nitko nije odgovarao. Roditelji poginule djece svih ovih godina jednom godišnje, okupljali su se kod spomenika Djevojčice u znak sjećanja na njihove nevine žrte no danas 24 godine poslije, poginula djeca u Domovinskome ratu imaju napokon svoje spomen-obilježje - nedovršenu slagalicu koja označava kraj dječjeg života, dječje igre i prekinutog djetinjstva. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, najstarijoj 18 godina.
Natječaj za spomenik raspisan je početkom prošle godine, na inicijativu ministarstva branitelja te Zajednice udruge civilnih stradalnika Domovinskog. U ožujku je za najbolje idejno rješenje odabran rad autora Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak. 
Spomenik, mjesto pred kojim će njihovi roditelji moći položiti cvijeće, zapaliti svijeće i u tihoj molitvi susresti se svojom prerano izgubljenom djecom otkrilo je 22 braće, sestara i rođaka djece poginule u Domovinskom ratu. Duž slavonskobrodskog šetališta uz rijeku Savu upaljena su i poslagana 402 bijela lampiona, a pred novootkriveno spomen obilježje 402 bijele ruže za svoje poginule vršnjake položilo je isto toliko dječaka i djevojčica učenika brodskih osnovnih škola. Na svečanosti otkrivanja spomenika izaslanstvo Vlade predvodio je prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko. Izaslanik predsjednika Sabora bio je Pero Ćosić.
Ministarstvo branitelja uskoro će oko spomenika Prekinuto djetinjstvo urediti park-igralište.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.