Hrvatski radio

Radio Osijek

Preko 23.000 ptica ove zime u Kopačkom ritu

03.02.2020.

12:17

Autor: Radio Osijek / IF

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Park prirode Kopački rit stanište je za više od 23.000 ptice koliko ih je zabilježeno tijekom zimskog prebrojavanja. Rezultati su predstavljeni danas kada je obilježen i Dan vlažnih staništa, 2. veljače.

Patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari... i tako ukupno 58 vrsta, od toga 22 vrste ptica močvarica, odnosno ukupno 23.036 ptica zabilježili su u Kopačkom ritu na ovogodišnjem zimskom prebrojavanju ptica. Uz područje Parka ove je godine prebrojavanje obavljeno i sjeverno od Kopačkog rita na području očuvanja za vrste i staništa – NATURA 2000. Tamo je zabilježeno 35 vrsta ptica, ukupno 5.159 ptica. Neobičan je dolazak crvenovratih gusaka koje se posljednjih godina sve češće viđaju u Kopačkom ritutijekom zimskog prebrojavanja ptica, u jatima s ostalim guskama. Ukupno su u zimskom prebrojavanju ptica zabilježili 28.194 ptice, odnosno 65 vrsta.

Ptice su važno pokazatelji stanja promjena u okolišu pa se na Dan vlažnih staništa u Kopačkom ritu predstavljaju rezultati zimskog prebrojavanja ptica. Srećom, stanje je uobičajeno.

O bioraznolikosti i čuvanju prirode učili su na predavanju i radionici učenici šestih razreda Osnovne škole Bilje.

Ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović najavio je u ovoj godini završetak infrastruktirnih projekata. Do proljeća bi trebalo biti dovršeno pristanište, a do kraja godine i veliki prezentacijski centar u Tikvešu.

Kopački rit je u svako doba zanimljiv, a sudeći po aktivnosti šišmiša i kornjači koja je prekinula zimski san, toplo ih je vrijeme zbunilo, kao da je proljeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.