Hrvatski radio

Radio Osijek

Preko stotinu izlagača na 6. WineOS-u

07.01.2020.

16:01

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Sve je spremno za 6. Festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koji će se u petak i subotu održati u Osijeku. Još je malo mjesta ostalo na radionicama, a dovoljno mjesta za sve bit će u dvorani Gradski vrt od 15 do 21 sat.

Na ovogodišnjem WineOS-u predstavit će se 110 izlagača vina, delicija, slastica i piva na 90 izlagačkih mjesta. Održat će se 12 vinskih radionica u organizaciji poznat osječkog vinskog znalca Željka Garmaza i dvije pivske radionice u organizaciji Panonskog pivarskog sindikata. Požurite ako se želite priključiti jer šest je radionica već rasprodano.
Veliko je zanimanje ljubitelja vina za ovaj festival, rekao je Željko Garmaz, a posjetitelji dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva, od Splita i Zagreba, do Srbije i Mađarske. Pokazatelj je to da WineOS nije lokalni, već regionalni festival od iznimne važnosti, među tri najznačajnija u Hrvatskoj.
Posebnost festivala je i kulinarski šou na kojem će posjetitelji moći saznati nešto više o sljubljivanju hrane i vina, a vodit će ga Tomica Đukić, glavni chef Hotela Osijek i hrvatske nogometne reprezentacije. Četiri će vrhunska kuhara tijekom dva dana pripremati razne specijalitete. Želja je predstaviti naš kraj u najboljem svjetlu jer je iznimno bogatstvo, kvaliteta i raznovrsnost hrane i vina.

Vinski turizam može biti pokretač razvoja određene regije, što pokazuju svjetski i europski primjeri. U sklopu projekta Hrvatska 365 provedena je anketa koja pokazuje da su enologija i gastronomija treći razlog zašto strani gosti posjećuju našu zemlju i izvan sezone, napomenula je pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth. Naša je županija bogata vinogorjima i vinskim cestama što je preduvjet razvoja vinskog turizma, a ovakve manifestacije tome pridonose, zaključila je Roth.
Grad Osijek od početka je partner WineOS-u i zato raduje činjenica da festival raste iz godine u godinu i ima sve veći broj izlagača i posjetitelja, istaknula je zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Anamarija Matić Kardoš, dodavši da je WineOS dokazao da je "perjanica vinskih festivala ovoga područja".
Turistička godina iza nas bila je rekordna i po dolascima i po broju noćenja u Osijeku, podsjetio je direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek, pa je početak 2020. uz ovakav festival nastavak dobrih turističkih događanja. Osijek je grad piva okružen vinogorjima pa je sjajno što je vinski festival ove godine obogaćen i pivskim radionicama, istaknuo je Uranjek. Zamjenik direktorice TZ Osječko-baranjske županije Mislav Matišić pohvalio je organizaciju WineOS-a jer vinski su festivali značajni za razvoj turizma koji i u županiji bilježi porast i to od 15 posto. Sada smo na 234.000 noćenja u našoj županiji, pa ako se brojke slažu, za idući WineOS neka bude 345.000, poželio je Matišić.
Partner WineOS-u je i Osječki sajam čiji je direktor Alen Vukašinović poručio da je njihov cilj pratiti sva događanja koja potiču gospodarstvo, a vinski festival je sigurno jedno od njih.
O značaju ovog festivala govori i preko stotinu akreditiranih novinara iz četiriju zemalja koji će prenijeti vinske priče iz Osijeka, istaknuo je Vinko Ručević.

Organizatori su najavili kako su za sve posjetitelje i uzvanike pripremili pogodnosti vezane uz javni prijevoz. Osječki taxi pobrinut će se za prijevoz gostiju i novinara, dok je servis Bolt pripremio posebnu akciju s popustima za postojeće i nove korisnike.
Festival će oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15 do 21 sat, a više informacija možete pronaći na Facebooku i službenoj internetskoj stranici WineOS-a.
Ulaznicu možete kupiti na ulazu u dvoranu Gradski vrt, cijena je 80 kuna, a za kauciju za čašu potrebno je izvojiti još 20 kuna. Kušanje vina na festivalu neće se dodatno naplaćivati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.