Hrvatski radio

Radio Osijek

Prekobrojno stanje divljači i štete u poljoprivredi

03.10.2019.

17:14

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

Dva tjedna nakon prosvjeda poljoprivrednika u Topolju zbog velikih šteta od jelenske divljači na poljoprivrednim površinama danas su se u Novom Nevesinju sastali lovci kako bi pokušali pronaći rješenje problema.

Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te Osječko-baranjske županije, no nisu se odazvali. Načelnik Draža Stjepan Šašlin kaže: "Naša je strategija u općini, osim za poljoprivredu, vezana i za turizam, a lovno gospodarenje i ribarstvo temelji su razvoja turizma te moramo voditi računa i o interesima tih ljudi. Imamo četrdesetak registiranih ležajeva na području Draža i većinu popunjavaju upravo gosti, lovci koji dolaze k nama. Ne bježimo od razmjera šteta koje su dosta velike. U jednom se momentu u Topolju dogodilo da je na relativno malom prostoru bila velika koncentacija divljači. No ni poljoprivrednici nisu poduzeli odgovarajuće mjere zaštite protiv divljači - nisu koristili repelente ni električne pastire koje su im lovci nudili. Bojim se da bi se slična situacija dogodine mogla dogoditi na nekom drugom prostoru. Zato treba uključiti sve čimbenike, od lokalne samouprave, Lovačkog saveza, županiije te Ministarstva poljoprivrede da se pokuša kroz sustav osiguranja, odnosno nadoknade šteta pomoći poljoprivrednicima. To su velike štete za pojedinca, međutim za državnu pa čak i za županijsku razinu nisu tako velike da se ne mogu riješiti". Iako je državni tajnik u resornom ministarstvu Željko Kraljičak rekao kako će sastanak sa svim dionicima održati ubrzo nakon prosvjeda poljoprivrednika, do njega još nije došlo. A predsjednik Hrvatskog Lovačkog saveza Hrvatske Đuro Dečak dodaje: "U zakonu koji smo usvojili prije godinu dana jasno je određena zadaća svakoga od nas i odgovorno tvrdim da su lovci odradili svoj dio onako kako je predviđeno zakonom. Poduzimamo mjere koje su vrlo skupe. Utvrdit ćemno brojno stanje divljači u Baranji (manipulira se s brojem od 1000 do 4000 jelenske divljači) što znači da je prekobrojnost prisutna. Tu divljač treba pohvatati u mreže i naseljavati u druge prostore. Ta je divljač vrlo kvalitetna i bila bi šteta zadirati u brojno stanje u smislu odstrela i potrošnje kroz meso. Tek ako to ne budemo uspjeli, onda ćemo morati smanjivati njihov broj kad završi lovna sezona, naravno uz odobrenje resornog ministarstva i županije".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.