Hrvatski radio

Radio Osijek

Prekogranični projekt korištenja obnovljivih izvora energije

12.02.2019.

13:30

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Belišću su predstavljeni su rezultati Interreg IPA projekta pod nazivom "Renewable Solar Energy" koji su u proteklih dvadeset mjeseci zajednički provodili gradovi Belišće i Novi Sad te općina Gorjani.

Riječ je o provedbi mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na zgradama u javnom vlasništvu i javnoj rasvjeti te popularizaciji obnovljivih izvora energije u prekograničnom području. Rezultatima projekta ukupno vrijednog milijun i deset tisuća eura zadovoljna je njegova voditeljica i zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković. "U Gradu Belišću postavljene su solarne elektrane na pet objekata u javnom vlasništvu, a u Novom Sadu stotinu stupova javne rasvjete, također koristeći solarnu energiju". Prvi je to takav projekt za Gorjane, no iznimno je važan kako zbog stjecanja iskustva, tako i zbog mjera energetske učinkovitosti, ocijenio je načelnik Ivan Lović. "Mi smo konkretno dobili jednu solarnu elektranu na kulturnom centru te dva solarna stabla na javnim površinama na kojima se mogu puniti mobiteli i koristiti besplatan Internet"Upravo su takozvana stabla izazva veliko zanimanje Gorjana, ali i stanovnika Belišća i u stalnoj su uporabi. Belišćanski gradonačelnik Dinko Burić poručuje: "Samo je značenje je veliko kako zbog koristi u zaštiti okoliša tako i u dobivanju učinkovitije i jeftinije energije. Dobra je to poruka svima nama i poticaj za budućnost." Uz razvijanje partnerske prekogranične suradnje Belišće će profitirati i u uštedi energije. Tako će prema procjenama, na godišnjoj razini uštedjeti 200 tisuća kuna. Korištenjem obnovljivih izvora energije smanjuju se i emisije CO2, što je i stalna preporuka Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.