Hrvatski radio

Radio Osijek

Prekovremeni se sati moraju platiti

14.04.2020.

14:08

Autor: Radio Osijek//TM

Prekovremeni se sati moraju platiti

Prekovremeni se sati moraju platiti

Foto: - / -

"Imamo 54 novooboljelih, ukupno 1704 slučajeva. Postotak pozitivnih je 9.28. Prosječna dob je 49.94 godine, ženskih je 51,3 posto. Od jučer imamo 6 preminulih", izvijestio je danas ministar zdravstva Vili Beroš.

"Preminuli su muškarac '60. godište, u Klinici za infektivne bolesti Zagrebu, u Rijeci ženska osoba '51. godište, u Splitu žena '35. godište, iz doma za starije osobe, muškarac '41. godište iz doma za starije osobe u Dicmu te dvije osobe u Dubrovniku, '39. i '46. godište. Svi bolesnici su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja", rekao je Beroš.
Izliječeno je 415 ljudi. Beroš je rekao da je zabilježen porast zaraženih osoba ženskog spola, kojih je sad 51,3 posto. 
Što se tiče situacije u domovima za starije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su nakon proboja virusa u dom u Splitu morali reagirati vrlo brzo i jako te su donijeli i neke nove mjere. Sada su u tijeku korekcije mjera, dodao je.
Na novinarsko pitanje koliko ima istine u tome da svo osoblje u domovima ne koristi maske i rukavice Capak je odgovorio da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na terenu, ali da im je teško reći koliko se ona koristi. "Nakon ovog vašeg pitanja i nakon razgovora ćemo tu informaciju preko inspekcijskih i terenskih službi doznati. Ako opreme nedostaje, u svakom slučaju će se dodatna oprema distribuirati", rekao je Capak, dodajući da misle da u ovom trenutku nema nedostatka.
Na pitanje o Udbini, gdje je na snazi karantena, Capak je rekao da je situacija u Ličko-senjskoj županiji u najmanju ruku dobra, možda odlična, te da imaju vrlo mali broj oboljelih. "Zbog dolaska jedne osobe za vrijeme potresa u Zagrebu infekt se raširio u dvije obitelji s kojima je povezana i vatrogasna zajednica", dodao je. Capak je naglasio da nitko od kontakata niti itko od oboljelih nema nikakve veze s domom za starije u Udbini te da u ovom trenutku nema opasnosti da se bolest proširi na dom.
Na pitanje o državnoj maturi Capak je rekao da je teško procijeniti kakva će biti situacija u trenutku njezinog održavanja, ali da se, ako bi situacija bila povoljna, može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera poput testiranja i socijalnog distanciranja. "Za relaksaciju mjera potreban je pad nekoliko dana zaredom. Imali smo blagi silazni trend desetak dana, a onda nam se dogodio Split, tako da nemamo taj pad koji je potreban da bismo odlučili", rekao je Capak.
Budući da su sve češći primjeri da se medicinskim sestrama i liječnicima prekovremeni sati pretvaraju u slobodne dane, ministar zdravstva je pojasnio: 
"Pitanje se ponavlja iz dana u dan,. Ja sam donio svoju odluku od 2.travnja koja opisuje određivanje slobodnih dana umjesto plaćenih prekovremenih", rekao je Beroš pročitavši dokument. "Propisano je da je poslodavac dužan svakom radniku platiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi može tražiti slobodni dan. Mislim da je to jako jasno napisano i molim sve ravnatelje da se drže te upute", dodao je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.