Hrvatski radio

Radio Osijek

Prekriži nasilje

23.03.2022.

13:35

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Okrugli stol - projekti pomoći žrtvama nasilja

Okrugli stol - projekti pomoći žrtvama nasilja

Foto: Amoreta Bajto / HRT

„Prekriži nasilje - Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici" Udruge "Bijeli krug" te „Sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Osječko-baranjskoj županiji" Udruge za podršku žrtvama i svjedocima - dva su velika projekta podrške žrtvama nasilja predstavljena danas u Osijeku.

Splitska udruga Bijeli krug projekt „Prekriži nasilje” privela je kraju i iznimno je zadovoljna rezultatima, kaže predsjednica Livija Plančić: „Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, počeo je u travnju 2020. i sada smo pred završetkom aktivnosti. Nudimo široki spektar socijalnih usluga, radimo u Splitu gdje je sjedište udruge, ali i u Vukovarsko - srijemskoj županiji koja je, zahvaljujući Udruzi za podršku, bila suradnik u projektu. Aktivnosti su se provodile tijekom dvije pandemijske godine kada je pristup korisnicima bio otežan, no potražnja za našim uslugama je porasla, prvenstveno kada je riječ o psihosocijalnoj podršci. Prošle su godine zabilježili 600 osoba koje su zatražile bilo koju vrstu pomoći. Posebice su se koristile usluge mobilnog tima, a sa zadovoljstvom ističemo da nismo radili samo sa žrtvama već i s počiniteljima kaznenih djela.”

„Surađivali smo u splitskom projektu ali ovo je prilika da predstavimo i inovacije i rezultate rada Udruge za podršku žrtvama i svjedocima posebice u Osječko -baranjskoj županiji i Osijeku, dodaje izvršni direktor Miren Špek: „ Mi smo bili partneri bijelom krugu i projekt smo provodili na području Vukovarsko - srijemske županije. Projekt je bio iznimno koristan za nas jer u kolegice koje rade sa žrtvama bile u prilici naučiti veće usluge i vještine kojima si mogu pomoći u svom radu. Dugi su nam niz godina u prioritetu žrtve nasilja u obitelji koje nisu specifične osobe žrtve kaznenih djela niti prekršaja, jer uz sebe imaju niz teškoća s kojima se treba nositi. Udruga za podršku več dugi niz godina ima urede u Osijeku i Vukovaru i stalno proširujemo svoju djelatnost, ponudu svojih usluga i, naravno, rad s osobama koje trebaju našu pomoć kako bi osvijestile svoja prava ali i način na koji sustav funkcionira i prepoznaje ih.

Koordinatorica Mreže podrške i suradnje i voditeljica pravnog tima Ženske sobe Zagreb, Anamaria Drožđan – Kranjčec: "Ženska soba koordinira Mrežu podrške i suradnje od 2018. godine, u suradnji s 10 partnerskih udruga koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasiljai svjedocima kaznenih djela na području 13 županija do prošle, a na području 17 županija u ovoj godini, uključujući Osječko - baranjsku. Na razini cijele Mreže podrške od 2018. do kraja prošle godine pružena je pomoć za više od 2400 korisnika s više od 19 tisuća različitih oblika usluga od psihološke pomoći, pravne, pratnje na sud, emoscionalne podrške i slično."

Sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Hrvatskoj sve je bolji i organiziraniji, svjedoče sudionici skupa iako se slažu da i dalje treba raditi na predstavljanju aktivnosti i približavanju prava i mogućnosti osobama u potrebi.


Okrugli stol - projekti pomoći žrtvama nasilja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.